Er der føde nok til ulve i Danmark?

Er der føde nok til ulve i Danmark? De fleste forskere er enige om, at der er rigeligt af mad til ulve i den danske natur. F.eks. er den danske bestand af råvildt vokset markant, hvilket menes at være hovedårsagen til at antallet af skovflåter også er steget.

Er der føde nok til ulve i Danmark?

De fleste forskere er enige om, at der er rigeligt af mad til ulve i den danske natur. Ikke kun få strejfende ulve, men også til en egentlig bestand – måske helt op til 100 ulve, ifølge seniorforsker Peter Sunde, Aarhus Universitet – hvis vi altså vil have dem!

Den danske bestand af hjortevildt, især råvildt, er steget markant de sidste 75 år. Stigningen menes at være hovedårsagen til den stigende forekomst af skovflåter, der bruger hjortevildtet som værtsdyr. Mennesker, der bides af skovflåter ser således ud til at være 4-5 doblet siden 1965.

Et teoretisk regneeksempel

En voksen ulv spiser i gennemsnit gerne 4 kg kød om dagen, hvis den har mulighed for det, men kan også klare sig i et par uger uden mad. En lykkelig ulv, der får hvad den kan æde, kan således teoretisk fortære ca. 4 kg i 365 dage = 1460 kg kød på et år. I praksis vil en vild ulv nok æde betydeligt mindre. Bl.a. viser polske erfaringer fra Bialowieza nationalparken at ulve, der jager sammen nøjes med at nedlægge et større bytte hver anden dag.
Et voksent rådyr vejer ca. 20-25 kg, men leverer måske kun max. ca. 10 kg føde, resten efterlades til rovfugle, krager, ådselædere m.m.
Det betyder at der teoretisk skal ca. 1460/10 = 146 rådyr til 1 ulv pr. år eller 14.600 rådyr til 100 ulve!

Det kan sammenlignes med at ca. 30.000 rådyr hvert år dræbes i trafikken og at danske jægere årligt skyder omkring 130.000 rådyr!

100 ulve = 14.600 rådyr
Trafik = 30.000 rådyr
Jægere = 130.000 rådyr

Udover råvildt vil ulve også kunne jage kronvildt. Et krondyr vejer ca. 5 gange så meget som et rådyr og kræver derfor et betydeligt mindre antal byttedyr. Hvert år må Naturstyrelsen skyde flere hundrede krondyr for at holde bestanden nede på et passende niveau bl.a. af hensyn til landbruget.

I regnestykket indgår ikke at ulven også supplerer kosten med gnavere, fugle, ådsler (f.eks. trafikdræbte dyr) m.m.

/MR

Kilder: Institut for Bioscience, Naturstyrelsen.dk, huntersmagazine.com. Frontfoto: Rebius/Dreamstime.com.

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE