Skestorken indtager Danmark – retur fra Afrika.

Lignende artikler

Skestorken er tilbage fra Afrika - og ventes at indtage Danmark i stor stil.
Skestorken er tilbage fra Afrika – og ventes at indtage Danmark i stor stil.

Skestorken er tilbage.
Den 8. marts blev den første skestork spottet retur fra Afrika – og hjemvendt til verdens nordligste yngleområde oppe i Limfjordslandet. Et par dage senere ankom yderligere otte fugle. Skestorken – de lavvandede vådområders symbolfugl, er vendt hjem fra Afrika!
De senere år har skestorken bredt betydeligt i Danmark – med landets største koloni i det genskabte Skjern Å-delta efterfulgt af kolonierne ved Limfjorden og naturreservatet Vejlerne.

Det spatelformede næb har givet skestorken navn.
Det spatelformede næb har givet skestorken navn.

Er trods navnet ikke en stork.
Den spøjse fugl med en fjerdusk i nakken og spatelformet næb er trods navnet ikke en stork, men hører til de eksotiske ibisser, der normalt forbindes med varmere himmelstrøg. Verdens nordligste skestorke yngler helt oppe ved Limfjordsområdet – og Danmark er dermed artens nordligste bastion.
Ligesom den gammelkendte, klassiske hvide stork er skestorken en trækfugl, der opholder sig i Afrika i vinterhalvåret.
I det tidlige forår vender skestorkene tilbage til de danske lokaliteter. Oftest i marts, men enkelte skestorke er under milde vintre ankommet allerede sidst i februar. I september trækker de hvide ibisser igen mod Afrika.

Skestorken foretrækker åbne kystområder, laguner og floddeltaer og placerer gerne reden på tagrør-bevoksede småøer, fri for ræve. Skestorkene ruger gerne flere sammen i kolonier og reden etableres på jorden.

De bedste steder at opleve skestorke i Danmark er ved Skjern Enge i Vestjylland og Vejlerne i Nordjylland, særligt hen på sommeren, hvor ungerne er flyvefærdige og samles i grupper.

Mindst 200 ynglepar.
Danmarks ventes i år at runde og huse end bestand på mindst 200 par ynglende skestorke i kontrast til 1970'erne og 1980'erne, hvor bestanden gennem næsten tre årtier var lig nul.

Flyvende skestorke. Ungfuglene kendes på sorte vingespidser.
Flyvende skestorke. Ungfuglene kendes på sorte vingespidser.

/NL

Kilder: Dof.dk

ANNONCE
Annonce

Seneste artikler

ANNONCE
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close