Det har længe været kendt i friluftsliv-verdenen, at en dåse tun i olie er en glimrende kilde til lys på lejrturen. Konceptet er ret simpelt.
Af naturvejleder Niels Lisborg.
Man tager blot en dåse tun i olie (tjek på dåsen at tunen stammer fra bæredygtigt fiskeri, der tager hensyn til delfiner). Prik et hul med dolken midt i låget – ca. et 4-5 mm hul. Derefter tager man et stykke køkkenrulle, papirserviet eller lignende og ruller et lille stykke til en væge, der stikkes ned i hullet, hvorpå vægen tændes. Nemmere bliver det ikke – og nu har man en olielampe, der kan lyse udenfor teltåbningen i mange timer. Dåsen bliver ikke varm – og tunen kan spises senere.
Laver du en lidt større – og kraftigere væge i et tilsvarende større hul, er det faktisk muligt at varme en kop kaffe i et metalkrus over olielampen.
Tunsandwich med skovsyre eller ramsløg
Ofte står man dog i den situation at man skal bruge tunen til spisebrug – inden der er behov for olie til en olielampe. Man kan sagtens tage tunen ud af dåsen og efterlade olien til senere brug. Jeg lægger gerne et par småsten i dåsen – ned i olien, for at give lidt vægtfylde. Læg derpå dåsens låg henover dåsen. Anbring vægen – og tænd når du har brug for et hyggelys i mørket.
Et par (ofte lidt klemte) skiver medbragt toastbrød med tun – og lidt grønt fra skovbunden, typisk ramsløg om foråret – ellers lidt skovsyre, der kan findes året rundt, giver en fin mad.
Olie som starthjælp til et vinterkoldt bål
Enkelte gange når der skal laves bål derude i vinterhalvåret, hvor det kan være lidt svært at finde tørt brændsel, har jeg haft held til at udnytte madoliens brændværdi fra en dåse tun. Der skal dog være lidt ild at starte op på først, da olien ellers blot slukker – og har modsat effekt.
Byg bålet op med små spåner og tørt bark – gerne fra birk. Hæld olien fra tunen i revner og sprækker på de lidt større brændestykker, der lægges på når der først er ild.
Med lidt enkle tricks er det dog ikke så svært at tænde bål – uden brug af madolien. Se tips til båltænding i fugtigt vejr.