Tag ud i vinterlyset og få styrket energi

Lignende artikler

Om vinteren når mørket sænker sig, udskiller vores hjerner mere af søvnhormonet melatonin og biologisk gearer kroppen lidt ned for energiniveauet. Vi kan dog til dels booste både energi og humør ved at tage ud på tur i vinterlyset.

Vinterens sparsomme sollys kan give dig et vigtigt, mentalt boost. Foto: Serhii Liakhevych, Dreamstime.com

Af Marianne Riis.

Dagslyset – eller mangel på samme, påvirker os!

Dagene er korte om vinteren – og for de fleste af os er det mørkt nå vi tager på arbejde og mørkt når vi kommer hjem. Havde vi så blot sommertid hele året, så var der i det mindste én lys time efter fyraften. Sådan er det som bekendt ikke – og mørket påvirker os. En del pattedyr nedsætter aktivitetsniveauet om vinteren. Nogle går endda helt i dvale og sover vinteren væk. Vi mennesker heroppe mod nord går heller ikke fri af påvirkninger fra den mørke årstid. Vores hjerner udskiller mere af søvnhormonet melatonin og biologisk gearer kroppen lidt ned på energien. Det er derfor helt naturligt at mange føler sig mere trætte om vinteren. Melatonin er et stof, som dannes hos mennesker i hjernen og i nethinden i øjet. Vi danner mere melatonin når det er mørkt, hvilket gør at man bliver søvnig. Kroppens produktion af melatonin hæmmes kraftigt af lys og derfor kan det give os energi at komme ud i sollyset om vinteren.
Kost og motion er også parametre, der kan påvirke vores energiniveau, men det gælder hele året. Lyset er en særlig faktor i de mørke måneder.

Tag ud på tur og få motion og lys

Danmark er et godt vandre- og gå-tur-land med masser af muligheder. Udetimer i dagslys øger vores energi og hæmmer kraftigt dannelsen af søvnhormonet melatonin.

Det kan for mange være svært at komme udenfor midt på dagen på grund af vores arbejdsforhold. Rigtig mange har som bekendt indendørs arbejde. Derfor kan det være en særlig god prioritet at bruge weekenden – eller hvor man nu ellers har fri, til at komme udenfor i dagslys. Pak turtasken på ryggen og gå en tur i parken, skoven – eller evt. ud til kysten. Danmark er et fantastisk kystland med over 7000 km kyst – og det er oplagt at vandre langs vores strande. Det giver både motion og lys – og også gode oplevelser. Lav det eventuelt til en familieoplevelse. Dansk, traditionel vinterhygge med tæppe, tv og lidt godt til maven er ti gange bedre når man har været ude på tur og vender hjem med røde kinder.

En god gåtur langs kysten.

Vinterdepression og lyset

Nogle får vinterdepressioner i den mørke årstid – oftest kvinder. De ramte føler sig triste og energiforladte. Det ser dog ud til at det har en helbredende og forebyggende effekt at gå ude i vinterhalvåret, når det er lyst i vejret. Nede omkring Middelhavet kendes vinterdepressioner praktisk talt ikke, hvorimod det er ret udbredt højt mod nord. I Alaska skønnes 10 % af befolkningen at rammes af vinterdepressioner. Nogle bruger særlige lyslamper som en form for lysterapi, hvilket hjælper mange, men det er faktisk endnu bedre at søge udendørs. Her får vi nemlig et endnu mere virkningsfuldt lys, det såkaldte blå lys, fra oven. Og i tilgift frisk luft og motion. God tur!

Vinterdepression rammer oftest kvinder. Det ser dog ud til at virke forebyggende at være udendørs, når der er lyst i vejret. Her er vores kyster et godt valg, hvis man har mulighed for det.
Foto: Monkey Business Images, Dreamstime.com

Kilder: sundhed.dk, nordjyske,dk, netdoktor.dk. Featured foto: Vandring langs Jammerbugten/NaturGrafik.dk.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,114FansLike
2,501FølgereFølg

Seneste artikler

Boganmeldelse: På sheltertur

På sheltertur. En guide til nære oplevelser i naturen. Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg Friluftsliv har fået et stigende tag i den danske befolkning....

Naturen i december

December er årets mørkeste tid og dog også måneden, hvor mørket vender og dagene langsomt begynder at tiltage i længde. December er opkaldt efter...

Lav nemt selv brændte mandler over bål eller grill.

Brændte mandler hører normalt julen til, selvom de er lækre året rundt. Den traditionelle juleknas tilberedes ofte udendørs på markeder eller ved boder på...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close