Skovsyre – grønt om vinteren.

Skovsyre – syrlige c-vitaminer fra skovbunden.
Skovsyre (Oxalis acetosella) kan findes i vores skove året rundt.

Af naturvejleder Niels Lisborg.
De friske, grønne skovsyreblade kan findes både i løvskove og nåleskove over hele landet. Den lille plante, hvis blade minder om kløver, kan ses året rundt. I milde vintre ses de grønne blade endda i januar – og bærer stadig den syrlige smag, der dels kan give et pift til salaten, mens også bruges til tilberedning sammen med fisk eller anden bålmad, hvis man er på “vildmarkstur” i felten. Skovsyre er også fin i omeletter, urtefrikaldeller eller urtesmør.

I de senere år har der kørt en række populære vildmarksprogrammer i tv, hvor nogle mennesker skal klare sig selv i naturen. Her er skovsyren god at kende da den kan bidrage med en dosis vigtig c-vitamin.

Skovsyre er fint sammen med fisk. Her en friskfanget ørred, der pakkes og tilberedes med skovsyre, ramsløg og granskud.

Spises med måde!
I ældre tid nævnes skovsyre som virksom mod skørbug – netop på grund af sin rigdom på c-vitaminer. Der er dog et men, der er vigtigt at vide! Skovsyre indeholder oxalsyre. Oxalsyren giver planten den friske, syrlige smag, der gør den populær, men samtidig er oxalsyre giftigt i større mængder.
En lille håndfuld skovsyreblade i ny og næ til madlavningen hvad enten det er i lejren eller hjemme i køkkenet, har aldrig givet mig andet end gode oplevelser.
Er man tørstig kan et par friske, syrlige skovsyreblade være fine at tygge på, selv om jeg gerne spytter resterne ud når syresmagen fortager sig. Bladene fremkalder spyt i munden og det kan afhjælpe tørstfølelsen.

Sådan blomstrer skovsyre forår og forsommer. På afstand kan blomsterne næsten minde om anemoner. Bemærk de violette åretegninger på kronbladene.

Dekorative blomster.
Skovsyrer blomstrer fra april til juni. Blomsterne er oftest hvide med violette årer. På afstand kan de næsten minde om anemoner. Af og til kan man finde små bestande med rosa og violette kronblade. De smukke blomster kan spises uden at være en stor smagsoplevelse, men de kan få en ret til at se dekorativ ud. Der må som bekendt også gerne være noget for øjet når det gælder mad.
Skovsyren kan findes og plukkes det mest af året, men foråret må nok regnes som plantens højsæson. I de senere år har skovsyre fået en renæssance i det nye nordiske køkken.

Af og til kan man finde mindre bestande af skovsyre med violette blomster, men de hvide blomster er de typiske.

Kilder: Karolines Køkkenleksikon/leksikon.arla.dk, skoven-i-skolen.dk.

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE