Den klassiske flagermuslygte – funktionel og hyggelig!

Kan man varme sig på en flagermuslygte? – og hvad sker der hvis den vælter? Bliv klogere i denne artikel!

Petroleumslampen (der i dag primært bruger lugt- og sodfri lampeolie) har været anvendt langt tilbage i tiden. Designet fra denne Feuerhand-lygte går tilbage til 1893.

Som dreng på spejderlejr kendte jeg flagermus-lanternen – eller petroleumslampen, som vi kaldte den. Ikke fordi lommelygten ikke var opfundet, men flagermuslygten kunne og kan noget særligt! Den skaber et fantastisk fortællelys – næsten som et lille bål, hvor der kastes lange, bevægelige skygger.

Senere i voksenlivet, hvor jeg har været ude på tur – både i den fjerne vildmark og i den hjemlige, danske natur, har jeg ofte haft glæde af den autentiske flagermuslygte, der stadig skaber en særlig stemning foran teltet, bivuaken eller shelteret. Særligt når bål ikke er en mulighed. Olielampens flamme er beskyttet bag glas og påvirkes derfor ikke af vind på samme måde som bålet. Af samme grund bruges af og til også betegnelsen “stormlygter”. Lygterne er også hyggelige sommeraftener på terrassen i haven eller foran hoveddøren ved juletid.

Feuerhand flagermuslygte kan brænde ca. 20 timer på en tank.

Vælg en kvalitetslampe. De ekstra midler er godt givet ud.

Jeg har haft flere billige byggemarked-modeller, men da en solid kvalitetslampe ikke koster en formue (omkring 200 kr. hos Scandihills.dk (annoncelink til forskellige modeller)) er det absolut godt givet ud. Mærker som tyske Feuerhand og Petromax og kinesiske Dietz (oprindeligt amerikansk) går man som regel ikke galt i byen med.

Jeg er selv blevet glad for mine Feuerhand-lamper, der virkelig holder godt og tåler udendørs brug. Den kan fint brænde på vågeblus hele natten igennem. Faktisk kan den brænde 20 timer på sin beskedne 340 ml tank. Feuerhand produceres som nævnt i Tyskland, hvor den laves af galvaniseret stål og efterfølgende pulverlakeres. Det betyder at jeg ikke har haft problemer med rust. Et plus er, at det er let at få reservedele f.eks. nyt glas, tanklåg, væger m.m.

Flagermuslygten giver et hyggeligt, varmt lys. Næsten som et lille bål når mørket falder på.

Lampen varmer også!

Faktisk varmer en flagermuslygte også. Engang tørrede jeg en våd sok over min lampe. Og er hænderne blevet kolde kan du også varme fingrene ved at holde dem over lampen. Jeg har endda holdt min kaffe varm på en hjemmelavet rist-anordning over petroleumslampen, hvor jeg placerede min Gentlemen's Hardware emaljekrus, der tåler varme (du kan finde et udvalg af emaljekrus på bl.a. Outmore.dk (annoncelink til butik)).

Er flagermuslygten farlig at bruge?

Hvad sker der hvis flagermuslygten/olielampen vælter? Vi afprøver Feuerhand-lygten.

Jeg er flere gange blevet spurgt om petroleumslampen er farlig at bruge. Det synes jeg på ingen måde den er, når blot man tænker sig om – velvidende at lampeolie er brændbart og lampen brænder med levende ild. Jeg har flere gange bevidst prøvet at vælte min Feuerhand-lampe for at se hvad der sker. Og der sker ikke rigtig noget udover at glasset bliver sodet.
Jeg vil dog ikke lægge mig til at sove i et telt eller shelter med lampen tændt på gulvet. I en hytte bør den hænges op eller placeres på et bord eller lignende. I en shelter kan den hænges i en solid krog i åbningen, hvis man har brug for lys.

Fås i mange farver

Feuerhand flagermuslygte fås i mange farver. Jeg synes især godt om den rustikke bronze-farvet model, selvom den er lidt dyrere, men også den mørk-olivengrønne passer godt ind i “mit miljø” når jeg er ude. Der kan være ret stor prisforskel på de originale Feuerhand-lygter. De bedste priser har jeg indtil videre fundet på den danske side Scandihills.dk (annoncelink til butik), hvor jeg selv har handlet (butikken har en del godt grej til udelivet).

Aktuelle annoncepriser og tilbud (opdateres hver uge)
Man kan faktisk varme fingrene på en flagermuslygte. Olielampen er hyggelig og anvendelig at have med på tur – og en fin kombination med min praktiske og moderne pandelygte.
Flammens størrelse – og derved lysstyrke, justeres let med en drejeskrue på siden af lampen.

Læs også om brug af flagermuslygter på VildMedHaven.dk og hvorfor det hedder en flagermuslygte.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE