Salamander på glatis

Lille vandsalamander på isen i februar.

De milde, forårsagtige februardage efterfulgt at pludselig kulde og hård frost, har snydt flere dyr og planter. Således har denne vandsalamander ladet sig lokke frem fra sit vinterskjul og begivet sig mod vandhullet.

Da de seneste milde dage pludselig blev afløst af stedvis sne og hård nattefrost ned til – 7 grader C var den lille vandsalamander næsten nået ned til den nu isbelagte sø, hvor februarbilledet er taget.
Også en del frøer har ladet sig lokke frem før tid. Det ses især af fænomenet “stjernesnot” hvor rovdyr og fugle æder de sløve vinterfrøer – og kun efterlader de slimede æggeledere.

Disse geléagtige slimklatter er resterne af sløve vinterfrøer, der har vovet sig frem. Det er formentlig en musvåge, der har ædt frøen og kun efterladt de geléagtige æggeledere.

Både salamandere og frøer går i vinterhi, men det sker faktisk at man kan træffe både frøer og salamandere om vinteren på dage med plusgrader.

Denne hugorm blev fundet død på heden i februar. Den er formentlig død af kulde.

Også hugormen kan i milde februardage dukke op før tid. Nogle af de tidligste hugorme er rapporteret midt i februar og det sker årligt at der ses hugorme fremme sidst i februar – 5 uger før hugormene normalt dukker frem. De tidligste hugorme er stort set altid hanner. Slangerne bevæger sig normalt kun lige udenfor deres vinterhi så de hurtigt kan komme i ly, hvis vinteren igen viser tænder. Det kan blive fatalt for de slanger, der bevæger sig mod sommerkvarteret og bliver overrasket af vinteren.

At komme for tidlig frem af vinterdvalen er en sats. Men lykkes det med livet i behold er dyrene til gengæld sikker på at være blandt de første, der når frem til yngleterritoriet.
/NL

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder