Sæson for ræveskrig

Lignende artikler

Det lidt uhyggelige skrig i mørket og den hæse gøen i det fjerne er en klassisk lydkulisse i talrige krimier. I filmens verden bruges lyden året rundt, men i virkeligheden er det stort set kun i rævenes rolletid, at rævene er så højlydte.

Vi er taget ud i natten for at høre og opleve rævene skrige i natten.

Hør ræven her:

I januar og februar er det rævenes såkaldte rolletid.
I den periode markerer hannerne deres territorier – og gør højlydt opmærksom på dem selv – i et håb om at tiltrække en hun. Tager man ud i et naturområde en stille vinternat, kan man ofte høre rævens lidt uhyggelige skrig i mørket.

Han-ræven håber at kalde en hun til sit territorium. Foto: Menno67, Dreamstime.

Hunnen er drægtig i ca. 52 dage. Hun føder sine 4-8 hvalpe i en underjordisk grav i løbet af marts og april. Ræven graver oftest selv sin hule eller overtager gamle forladte rævegrave eller huler fra grævlinge. Gode huler i de rette omgivelser kan blive brugt af generation efter generation af ræve.

I maj kommer hvalpene frem fra rævegraven.

I maj begynder hvalpene så småt at kigge udenfor rævegraven og det kan give nogle gode naturoplevelser at sidde i skjul et stykke fra rævegraven og betragte de legende hvalpe. I juni begynder hvalpene ofte at bevæge sig rundt på egen hånd og det er nu at man kan opleve de små størrelser ved højlys dag liste rundt i marker og enge. De bliver dog normalt passet af hun-ræven til hen på sensommeren. Herefter gælder det for de unge ræve at drage ud for at finde deres eget territorium. De fleste ræve bliver i nærområdet, men nogle ræve flytter over 100 km væk fra fødestedet.
/MR

Rævehvalpene er resultatet af rolletiden i januar, februar. Foto: Justin Hoffman Outdoors, Dreamstime.

Featured foto: Ondrej Prosický, Dreamstime. Lydoptagelse:
Matthias Feuersenger/xeno-canto.org.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,071FansLike
2,393FølgereFølg

Seneste artikler

Ja, tak til normal sommertid om vinteren!

Natur- og friluftsfolk vil bevare sommertid - gerne året rundt. Svenskerne og nordmændene er overvejende enige: Skrot mørketiden. Havemøblerne frem - uret frem. Havemøblerne tilbage...

Derfor får efterårsskoven røde og gule farver

Vejret påvirker skovens høstfarver. De danske løvskove kan være et farveorgie i efteråret med oktober som højsæson inden bladene smides. Afhængig af træart og vejrforhold...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close