Lav en fedtkop, der sparer afløbet og hjælper mejserne

fedtkop_mejseGenbrug fedtet fra aftensmaden – lav en fedtkop!

Af Marianne Riis.
De fleste af os kender det når vi står med opvasken efter aftensmaden. Ofte er der fedtrester, der skal skrabes af panden, eller måske er der stadig smørsovs tilbage i sovseskålen. Selvom jeg generelt synes vi her i familien prøver at spise nogenlunde fedtfattigt, bruges der alligevel en del fedtstoffer til stegning m.m. Både vegetabilske og animalske fedtstoffer.
I en periode har jeg omhyggeligt skrabet det udtjente stegefedt, smørsovs m.m. ned i skraldespanden for at spare køkkenvaskens afløb, men for ikke længe siden fik jeg en ide! En fedtkop! En fedtkop, der kan bruges som mejsemad i den kolde vintertid!

I stedet for at smide fedtet ud, hælder/skraber jeg det over i en kop, der efterfølgende kommer i køleskabet. Efter 1 uge eller 2 er der som regel samlet nok til en kop. Jeg blander fedtet op med lidt fuglefrø – gerne med solsikkekerner. Undlad at bruge meget saltet fedt. Derefter er det blot at hænge en snor i hanken og ud i træet uden for vinduet.

Genbrug fedtrester fra panden, sovsen m.m. og bland det med fuglefrø i en kop.
Genbrug fedtrester fra panden, sovsen m.m. og bland det med fuglefrø i en kop.

Indledningsvis tog mejserne ikke godt i mod mine fedtrester, men da kulden for alvor satte ind skal jeg love for at fedtkoppen blev ombejlet. Musvitter og blåmejser tager godt for sig af fedt og fuglefrø, uanfagtet en vis bismag af frikadeller, medisterpølse, hakkebøf eller hvad der nu har været på panden.

Med fedtkoppen sparer jeg både afløbet og får fugleoplevelser lige udenfor vinduet. Min søn på tre år har dekoreret en kop i børnehaven som han stolt har doneret til formålet. Fordelen ved en kop er at den er let at gøre ren, genbruge og have stående i køleskabet, hvorimod skallen fra en halv kokosnød, en håndformet fedtkugle eller lignende måske er lettere at sidde på for fuglene.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE