Lav en fedtkop, der sparer afløbet og hjælper mejserne

Lignende artikler

fedtkop_mejseGenbrug fedtet fra aftensmaden – lav en fedtkop!

Af Marianne Riis.
De fleste af os kender det når vi står med opvasken efter aftensmaden. Ofte er der fedtrester, der skal skrabes af panden, eller måske er der stadig smørsovs tilbage i sovseskålen. Selvom jeg generelt synes vi her i familien prøver at spise nogenlunde fedtfattigt, bruges der alligevel en del fedtstoffer til stegning m.m. Både vegetabilske og animalske fedtstoffer.
I en periode har jeg omhyggeligt skrabet det udtjente stegefedt, smørsovs m.m. ned i skraldespanden for at spare køkkenvaskens afløb, men for ikke længe siden fik jeg en ide! En fedtkop! En fedtkop, der kan bruges som mejsemad i den kolde vintertid!

I stedet for at smide fedtet ud, hælder/skraber jeg det over i en kop, der efterfølgende kommer i køleskabet. Efter 1 uge eller 2 er der som regel samlet nok til en kop. Jeg blander fedtet op med lidt fuglefrø – gerne med solsikkekerner. Undlad at bruge meget saltet fedt. Derefter er det blot at hænge en snor i hanken og ud i træet uden for vinduet.

Genbrug fedtrester fra panden, sovsen m.m. og bland det med fuglefrø i en kop.
Genbrug fedtrester fra panden, sovsen m.m. og bland det med fuglefrø i en kop.

Indledningsvis tog mejserne ikke godt i mod mine fedtrester, men da kulden for alvor satte ind skal jeg love for at fedtkoppen blev ombejlet. Musvitter og blåmejser tager godt for sig af fedt og fuglefrø, uanfagtet en vis bismag af frikadeller, medisterpølse, hakkebøf eller hvad der nu har været på panden.

Med fedtkoppen sparer jeg både afløbet og får fugleoplevelser lige udenfor vinduet. Min søn på tre år har dekoreret en kop i børnehaven som han stolt har doneret til formålet. Fordelen ved en kop er at den er let at gøre ren, genbruge og have stående i køleskabet, hvorimod skallen fra en halv kokosnød, en håndformet fedtkugle eller lignende måske er lettere at sidde på for fuglene.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,114FansLike
2,500FølgereFølg

Seneste artikler

Boganmeldelse: På sheltertur

På sheltertur. En guide til nære oplevelser i naturen. Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg Friluftsliv har fået et stigende tag i den danske befolkning....

Naturen i december

December er årets mørkeste tid og dog også måneden, hvor mørket vender og dagene langsomt begynder at tiltage i længde. December er opkaldt efter...

Lav nemt selv brændte mandler over bål eller grill.

Brændte mandler hører normalt julen til, selvom de er lækre året rundt. Den traditionelle juleknas tilberedes ofte udendørs på markeder eller ved boder på...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close