Så smuk er den danske hættemåge

Lignende artikler

Næsten alle danskere kender hættemågen – den relativt lille måge med den mørkebrune hætte.
Mange finder den irriterende og støjende, men giver man sig tid til at kigge nærmere på den lille måge er det faktisk en fantastisk, smuk fugl, der har en vigtig betydning i den danske natur.

Hættemågen (Chroicocephalus ridibundus) kan trods en generel tilbagegang, ses over hele landet. Vi besøgte Kattegatøerne Hirsholmene, hvor det er muligt at komme helt tæt på mågerne uden at de lader sig forstyrre. Det kom der en mængde fine fotos ud af.

Hættemåge
Hættemågen er kendt af de fleste – og faktisk en ret smuk fugl.

De danske hættemåger trækker mod syd allerede i juli.
Mange af vores hjemlige hættemåger flyver allerede i juli længere ned i Vesteuropa eller til de Brittiske Øer for at fælde fjer og overvintre. Nogle tager endda turen helt til Nordafrika. De færreste af os bemærker dog landeflugten, fordi mange tusinde, fremmede hættemåger samtidig ankommer fra Østersøområdet. Disse fugle bliver hos os til langt hen på efteråret, hvor de er færdige med at fælde. En del fugle vælger også at overvintre i Danmark.

Hættemågen som beskytter.
Hættemågen har en særlig betydning for flere andre danske fuglearter. Hættermåger yngler på jorden i tætte kolonier og når en fjende eller fredsforstyrrer trænger sig på, går mågerne til modangreb i kollektivt forsvar med et inferno af mågeskrig, skræppen, næb og mågeklatter.

Hættemågerne forsvarer deres koloni – og det nyder andre arter som f.eks. sorthalset lappedykker godt af.

Det nyder mange andre sårbare fugle godt af. Ved at placere deres rede tæt ved en hættemågekoloni er fugle som sandterne, ænder og lappedykkere bedre beskyttet mod fjender.

Hættemågen “taber” sin hætte uden for yngletiden og har her hvidt hoved med en sort plet bag ved øjet. Først til næste forår i februar/marts får hættemågen sin hætte tilbage.
/MR

En hættemåge i vinterdragt.

Kilder: Dof.dk, Naturhistorisk Museum Aarhus.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,114FansLike
2,499FølgereFølg

Seneste artikler

Boganmeldelse: På sheltertur

På sheltertur. En guide til nære oplevelser i naturen. Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg Friluftsliv har fået et stigende tag i den danske befolkning....

Naturen i december

December er årets mørkeste tid og dog også måneden, hvor mørket vender og dagene langsomt begynder at tiltage i længde. December er opkaldt efter...

Lav nemt selv brændte mandler over bål eller grill.

Brændte mandler hører normalt julen til, selvom de er lækre året rundt. Den traditionelle juleknas tilberedes ofte udendørs på markeder eller ved boder på...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close