Man må ud i sommernatten i de kystnære nåletræsplantager, hvis man ville møde en af fugleverdenens mest sagnomspundne og gådefulde flyvere.
Fra Afrika til Danmark
Af naturvejleder Niels Dahlin Lisborg.
For nogle år siden kørte jeg igennem et træbevokset naturområde i Sydafrika. Det var sent aften og helt mørkt – som natten nu bliver i Afrika. Firehjulstrækkeren lyste de rødsandede skovveje op – og gang på gang sad der fugle midt på vejen, der blev fanget af bilens lyskegler. Det var natravne! En stor oplevelse, men mest fantastisk at det meget vel kunne være de samme fugle som jeg kan møde i den danske sommernat hjemme i Danmark. De danske natravne tilbringer vinteren i tropisk Afrika. Hvert forår tager de turen mod nord til de danske kystplantager og klitheder, hvor fuglene ankommer sidst i maj.
Særligt den jyske vestkyst besøges i sommertiden af glade feriegæster fra nær og fjern, men de færreste ved at kun få km fra stranden kan man, når mørket falder på, møde en af fugleverdenens mest sagnomspundne flyvere.
Perfekt kamufleret
Natravnen, der kropsmæssigt er på størrelse med en stor solsort er perfekt kamufleret i gråbrune farver. I dagtimerne sidder den helt stille i skovbunden eller på en gren, hvor den ofte falder i ét med barken og er således næsten umulig at opdage. Natravnen stoler så meget på sin kamuflage at man kan gå lige forbi den uden den flyver. Trods sit navn har natravnen intet med ravne at gøre. Den er snarere end natlig svale i overstørrelse. Ligesom mursejlere og svaler har natravnen et stort, bredt næb, der er tilpasset til at fange insekter i luften.
Genfærd i månelys
Natravnen høres bedst i begyndelsen af juni, hvor man kan være heldig at opleve natravnens snurrende sang, der kan minde om lyden fra en fjern knallert. Natravnen kan høres omkring skumring og i de tidlige nattetimer.
At tage ud i sommernatten en stille måneklart nat er fortryllende og en oplevelse alle bør unde sig selv.
Mange historier og overtro er knyttet til natravnen. I yngletiden kan man høre hannen klappe med sine vinger i nattemørket og på nært hold i månelys kan man se hannens to hvide vingepletter. Det fortælles, at natravnen er den hvileløse sjæl fra et ondt menneske, der er manet i jorden med pæle. De hvide pletter i vingerne er mærkerne efter pælen.
Hør natravnen
Gedemalker
Fuglen søger gerne ud på åbne arealer på sin natlige jagt efter insekter og gerne omkring græssende dyr, der tiltrækker insekter, men formentlig også med deres færdsel jager insekter op ad vegetationen. Det er sikkert forklaringen på natravnens tyske navn “Ziegenmelker” – gedemalker, hvor man antog at fuglens flugt tæt omkring geden, skyldes at denne ville drikke gedens mælk.
Natravnen er primært udbredt i Thy og Hanherred, men kan opleves i flere af kystplantagerne ned langs den jyske vestkyst. På Sjælland kan natravnen opleves i Nordsjælland i Tisvilde Hegn. I det tidlige efterår forlader natravnen atter de nord- og vestjyske plantager og klitheden og søger mod det sydøstlige Afrika, hvor den tilbringer vinteren.
Kilder: Dofbasen.dk, Naturvejleder.dk. Lydoptagelse: Joost van Bruggen, Xeno-Canto.org/CC BY-NC-ND 4.0. Featured foto: Ksumano, Dreamstime.com.