Oplev de 100 bedste billeder af natur og dyreliv på Statens Naturhistoriske Museum

“Det summer af liv” af Karine Aigner, USA ©
Konkurrencens hovedvinder kåret Wildlife Photographer of the Year
Og vinder i kategorien ‘Adfærd: Hvirvelløse dyr'

Af naturskribent Søren Olsen

Verdens største fotokonkurrence hedder Wildlife Photographer of the Year, og af de næsten 40.000 indsendte fotos fra 93 lande, blev eventyrer og fotojournalist Karine Aigner fra USA kåret, som hovedvinder af konkurrencen for 2022. Karine modtog den prestigefyldte pris for sit foto ”Det summer af liv”, der foreviger en kugle af kaktusbier, som dyster om en mage.

Dette foto samt mange andre kan ses på Statens Naturhistoriske Museum i København, og som ved de tidligere udstillinger er det en fantastisk måde at opleve naturen på. Med alvor, forundring og humor skildrer verdens dygtigste fotografer naturens skønhed og skrøbelighed og deler deres fascinerende fortællinger om billedernes tilblivelse. Især forbavses man over dyrenes adfærd og de skønne farver, der findes i vores omgivelser.

“Oppustet opvisning” af José Juan Hernández Martinez, Spanien ©
Vinder i kategorien ‘Dyreportrætter'

Men ud over at vise eksempler på en smuk og forunderlig natur, skildrer nogle af billederne også hvordan mennesket er ved at fjerne livsgrundlaget for stadig flere arter i naturen. Således har den russiske fotograf Dmitrij Kokh en serie fantastiske billeder af isbjørne, der forsøger at finde føde nær beboede områder. Mens Jose Fragozo fra Portugal har fanget et tankevækkende foto af en giraf, der færdes mellem de enorme søjler, som holder Kenyas nye togbane.

“Stjerneskud” af Tony Wu, USA/Japan ©
Vinder i kategorien ‘Under vand'

-De to billeder er slående eksempler på, hvordan dyrene forsøger at indrette sig efter klimaforandringerne, og hvordan deres plads i naturen hele tiden bliver presset af mennesket. Derfor er denne udstilling så vigtig for vores forståelse af naturen, og hvordan vi påvirker den på godt og ondt, fortæller vicemuseumschef Anders Tøttrup. Han leder museets arbejde med inddragelse af befolkningen i undersøgelser af, hvordan det står til med den danske natur.

“Brillebjørnens usikre fremtid” af Daniel Mideros, Ecuador ©
Vinder i kategorien ‘Dyr i deres miljø'

Konkurrencen bag Wildlife Photographer of the Year blev oprindelig startet i 1965 af BBC Wildlife Magazine og omfattede dengang omkring 600 indsendte billeder. I 1984 begyndte Natural History Museum i London at tilrettelægge udstillingen, og siden har den grebet voldsomt om sig og kaldes nu for naturfotografernes Oscar-uddeling. Flere af billederne har gennem tiderne resulteret i bedre beskyttelse til dyrene, fordi de satte fokus på et særligt problem.

Wildlife Photographer of the Year, Statens Naturhistoriske Museum, Øster Voldgade 5-7, København, frem til den 27. august 2023.

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE