Omelet over finsk komfur

Sådan laver du bålmad med ét stykke brænde.

For mange år siden var jeg som ung backpacker på rejse i Asien. I nogle fjerne bjergegne i Filippinerne nåede jeg og mine to medrejsende til en isoleret landsby, hvor der lidt oppe af bjergsiden lå et “lodge”, hvor man ifølge LonelyPlanet kunne få lidt at spise og overnatte. Stedet og rejsen er i sig selv en historie, men det jeg vil frem til er, at jeg her fik en af de bedste omeletter, lavet over ild, som jeg nogensinde har smagt.

Jeg har med mere eller mindre held gjort min venlige vært, fra dengang i bjergene, kunsten efter. Opskriften følger længere nede.

Et finsk komfur er blot et stykke rundtræ, her et stykke birk, hvor der er savet nogle tværsnit ca. 2/3 ned i træstykket.

Når man laver mad – og i dette tilfælde en omelet, ude i naturen – et sted i vores hjemlige “vildmark” – om det så er en krog i haven, så skal der et blus til panden.
En bekendt gav mig en gang et fif når han tog på tur med ungerne for en enkelt nat derude – typisk en nat i shelter. Ofte er der ikke brænde på shelterpladserne, hvorfor man enten selv må medbringe eller se hvad der kan findes af tørre kviste og grene i skovbunden.
Min ven gjorde det anderledes. Han medbragte gerne ét stykke brænde hjemmefra. Men det var et særligt stykke. Et såkaldt finsk komfur.

Sådan laver du et finsk komfur

Det siges, at i gamle dage når skovarbejderne i de store finske skove skulle koge kaffe, så lavede de et såkaldt finsk komfur, der i al sin enkelthed består af et tørt stykke rundtræ, rejst på højkant, hvor der saves fire-fem snit på kryds og tværs ca. 2/3 ned gennem træstykket.

Put nogle tørre træspåner, tørt græs eller lignende ned mellem sprækkerne foroven og tænd.

Optimalt bør stammestykket gerne være 70-80 cm – og gerne graves lidt ned i jorden så det ikke vælter. Men man kan også, som min føromtalte bekendte, lave en mindre mobil udgave på ca. 35 cm. Er træet tørt vejer det mindre end et familietelt, som man jo sparer, hvis man overnatter i shelter.
Et sådant lille finsk komfur har lige akkurat holdbarhed til at tilberede en omelet – eller stege en omgang pølser eller hvad man nu har. Når komfuret slutteligt falder sammen (husk at fjerne panden i god tid inden) kan de sidste gløder ulme længe – nok til at riste skumfiduser eller meditere over tilværelsen.

Brug gerne en solid støbejernspande

En støbejernspande er rigtig fin til bålmad. Trangia eller andet kan selvfølgelig også bruges. Det er en god ide at “komfuret” er gravet et stykke ned i jorden, så det ikke risikerer at vælte. Gode bålpander kan bl.a. købes hos ProOutdoor.dk (annoncelink til butik) fra ca. 220 kr.

Fremgangsmåden er enkel. Tænd komfuret ved at anbringe nogle spåner eller birkebark i de skårne sprækker. Man kan også hælde lidt savsmuld og lidt lampeolie ned i komfuret og derved få et hurtigt blus.
Panden eller gryden placeres direkte oven på den plane overflade.
Jeg bruger selv en solid (tung) og uforgængelig støbejernspande – en tysk Petromax, fireskillet FP30 hedder den, og den klarer alt fra induktion til bål. Den kan købes hos ProOutdoor.dk (annoncelink til butik). Panden kan i øvrigt fås i flere størrelser fra 20 til 35 cm i diameter
Og her kommer den så, opskriften:

Sådan laver du en super omelet over bål (mad til 2-3)

Smid lidt fedtstof på panden og steg to fintsnittede løg. Når løgene begynder at svede, så smuldre gerne en halv terning oksebouillion (oprindeligt var det vist soya – desuden kan ramsløgsalt også være en succes) ned til løgene sammen med et let drys pepper, hvis man har. Når løgene har fået lidt farve skrabes de af panden over på en tallerken. (skal det være hurtigt kan løgene blot mixes med æggemassen fra start)
Slå 6-8 æg ud i en beholder med låg, hæld en halv slurk vand i sammen med en halv teskefuld salt. Ryst det hele godt sammen og hæld det derefter ned i panden, men først efter at panden har fået lidt fornyet fedtstof.
Når æggemassen ikke længere løber i overfladen, så hæld løgene udover ca. halvdelen af omeletten. Læg med fordel et par skiver smelteost henover – og fold forsigtigt den løgfrie del af omeletten henover midten. Lad osten smelte ca. 1 minuts tid – og så er der serveret!
Tip: Om foråret kan der blandes snittede ramsløg i omeletten. Ellers kan man året rundt finde skovsyre, der også er fine til pynt.
Er der meget blus på panden, så tag den blot af og på ilden med ca. 1 minuts mellemrum (husk grillhandske ell. lign.), da den varme støbejernspande varmer videre selvom den ikke er direkte over ilden. Det er selvfølgelig vigtigt at omeletten ikke brændes sort i bunden.

Løg-omelet sammen med lidt grønt skovsyre.

NaturGuide.dk tester og sammenligner netbutikkerne i relation til brugervenlighed, sikker netbetaling og kundeanmeldelser. Som altid gør vi opmærksom på at NaturGuide.dk modtager et provenu for annoncer, henvisninger og salg, men vi går aldrig på kompromis med vores egen overbevisning. 10 % gives til naturbevarende formål uden ekstra udgift for forbrugeren. Vi tager forbehold for prisændringer hos producenter og netbutikker.

Seneste fra Naturmagasinet

Ugens mest læste

Aktuelt i naturen

Fra arkivet...