Massedød hos søstjerner vendt – nu er de resistente!

En søstjerne ramt af den dødelige virus parvoviridae. Foto: Oregon State University CC BY-SA 2,0, wikimedia

For omkring fem år siden døde millioner af nordamerikanske søstjerner af en mystisk virus. På få år er de blevet resistente og populationen er nu i fremgang viser en ny amerikansk undersøgelse.

80 procent døde.

Det startede for omkring fem år siden, da millioner af søstjerner ud fra Nordamerikas vestkyst og ned til det sydlige Alaska blev ramt af en dødelig virus.
Viruset (Parvoviridae) forårsagede, at søstjernerne fik hvide pletter og benene rev sig løs fra kroppen. 80 procent af dyrene døde. Ifølge eksperterne blev det kendt som en af de største episoder af massedød i havet. At det så i dag igen går godt for søstjernerne er en overraskelse, mener Anders Lydik Garm, der er lektor og marinebiolog ved Københavns Universitet. Han mener, at ud fra hvor kraftig epidemien var og hvor hurtig den ramte en meget stor del af populationen, er det overraskende, at populationen er kommet så meget op igen på så få år.

100 millioner æg.

Forskerne som står bag den ny undersøgelse har undersøgt DNA fra søstjerner, der levede før virus-udbruddet og sammenholdt det med DNA fra søstjerner, der levede efter. Resultatet viser, at de nye søstjerner, der lever i området i dag, deler et gen. Et gen, der gør dem resistente overfor virusset. Ifølge Anders Lydik Garm er en af grundene til, at den nye population er kommet så meget op igen efter få år, at søstjerner har et højt reproduktions-potentiale. Faktisk lægger flere arter op mod 100 millioner æg om året.
Den amerikanske undersøgelse er publiceret i tidsskriftet PNAS- Proceedings of the National Academy of Sciences og the United Stateds of Amerika.
MR/

Kilde: dr.dk, www.pnas.org

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE