Gift fra øgle som medicin!

Gilaøgle
Gilaøglens gift er nu kortlagt. Som de første i verden har en gruppe forskere fra Aarhus Universitet foretaget en samlet beskrivelse af proteinerne i giften. Foto: Jeff Servoss, U.S. Fish & Wildlife Service.

Danske forskere kortlægger øglegift, der kan have potentiale som medicin. Normalt forbindes gift fra dyr og medicin med slangegift, men en gruppe forskere fra Aarhus Universitet har som de første i verden klarlagt proteinerne i giften fra nordamerikanske gilaøgler.
Man har tidligere kendt til og benyttet gilaøgler i giftforskning, men det har været enkelte proteiner som eksempelvis exendin-4, et giftprotein som bruges til behandling af diabetes. Med de nye resultater fra Aarhus forskerne er der for første gang lavet en samlet beskrivelse af giftproteinerne hos øglerne. Og forskerne har identificeret ikke mindre end 19 nye proteiner i giften som man ikke tidligere har kendt til. Det åbner nye muligheder for udvikling af nye typer medicin.

Det er primært gilaøgler og vorteøgler som producerer gift, men også andre arter som eksempelvis de største nulevende øgler, komodovaranerene producerer gift. Øglegift ligner på mange måder slangegift, men hvor giftslanger bruger giften til at jage og angribe byttedyr med forholder det sig anderledes med øglerne. Med få undtagelser (eksempelvis komodovaraner), anvender øglerne primært giften i forsvarssammenhæng.

Mange behandlingsmuligheder med gift.
Giftproteiner kan påvirke kroppens celler og kan være både skadelige og dødelige, men i den rette dosis kan de også behandle, lindre eller ligefrem helbrede sygdomme. Udover at benytte giftprotein fra øgler til at behandle diabetes med, kan giftproteiner også hjælpe med at behandle mange andre sygdomme. Eksempelvis kan giftproteiner fra slanger bruges i behandling mod blodpropper og et andet eksempel er giftproteiner fra edderkopper, hvor der forskes i edderkoppegift til brug for smertelindring. Mulighederne er mange og med de 19 nyfundne giftproteiner har forskerne fået større indsigt i proteinernes funktioner og evolutionære sammenhæng.
Det er ikke uden grund, at giftforskning er et stort forskningsfelt, ikke mindst på grund af det farmaceutiske potentiale der er i giftproteinerne. MR/

Gilaøgle. Navnet henviser til Gila-floden i Arizona, hvor gilaøglen engang var talrig. Foto: Jeff Servoss, U.S. Fish & Wildlife Service.

Kilde: Aarhus Universitet, Wikipedia.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder