Hindbær – hindens bær.

Lignende artikler

Skovens vilde hindbær.

Modne, sødmefulde hindbær hører til skovturen i juli.
Modne, sødmefulde hindbær hører til skovturen i juli. Vilde hindbær vokser over hele landet. Gerne i skovlysninger.

Netop hvor sommeren er på sit højeste fra midten af juli, da står de vilde hindbær i lysninger og skovkanter og frister dyr og mennesker med sit lokkende udseende og sødmefulde smag. Både det danske navn hindbær og det tyske himbeere har, ifølge flere danske og tyske kilder, relation til et særligt dyr, der mentes særlig glad for hindbær, nemlig kronhjorten og nærmere bestemt hun-dyret hos krondyrene, der kaldes for hinden. Det kan bl.a. læses i ”ordbogen over det danske sprog”, bind 8 fra 1926.
Dansk etymologisk ordbog vurderer at ordet også kan have oprindelse i ordene ham og himmel med betydningen “dækket eller ”indhyllet”. Uanset ordets oprindelse går hindbærrets historie som en eftertragtet godbid langt tilbage i tiden. Hindbær (Rebus idaeus) er vildtvoksende i store dele af Europa og findes almindeligt i danske skove.

Sølvfarvet underside
Hindbærbuske er lette at kende – også når der ikke vokser røde hindbær på dem. De grønne blade er nærmest sølvgrå på undersiden, hvilket er et godt kendetegn.

I følge flere danske og tyske kilder er hindbær navngivet efter kronhjorten - og nærmere bestemt hun-dyret hos krondyrene, der kaldes for hinden.
I følge flere danske og tyske kilder er hindbær navngivet efter kronhjorten – og nærmere bestemt hun-dyret hos krondyrene, der kaldes for en hind.

Hindbær – godt for meget.
Man begyndte allerede at dyrke hindbær i middelalderen, især i klosterhaverne. Hindbær har været anvendt medicinsk, hvor afkog af blade og rodskud blev brugt imod bl.a. diarré, hoste, feber og gigt. Desuden skulle hindbærbuskens blade kunne anvendes til te. Under alle omstændigheder har hindbær et højt indhold af c-vitamin og anthocyaniner – og hindbær kan ligefrem købes som helsekost og “mirakelkur” i flere lande. Prøv f.eks. at Google “raspberry+health” (hindbær+sundhed, red.)
En skovlysning med vilde, modne hindbær er nærmest uimodståelig at gå forbi. Der må lige plukkes et par sødmefulde bær – en fuldendt indikator på den danske højsommer.
I dag findes der mange havesorter med store, flotte bær, men det er stadig de små vilde skovhindbær, der har den mest intense smag. Skovens vilde bær er ofte ikke så pæne og ”fejlfrie” som havesorterne, men til marmelade er de fantastiske!
/NL

Kilder: ordnet.dk, Wikipedia, Naturstyrelsen, Madlex.dk, Deutsches Universalwörterbuch.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,115FansLike
2,504FølgereFølg

Seneste artikler

Gråsisken på gennemrejse

Med ét bliver trækronerne levende. Finkefugle i hundredetal går synkront på vingerne henover birkesumpen. Det er gråsiskener fra nord på gennemrejse! Af Marianne Riis Vi...

Boganmeldelse: På sheltertur

På sheltertur. En guide til nære oplevelser i naturen. Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg Friluftsliv har fået et stigende tag i den danske befolkning....

Naturen i december

December er årets mørkeste tid og dog også måneden, hvor mørket vender og dagene langsomt begynder at tiltage i længde. December er opkaldt efter...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close