Mjødurten – højsommerens fortæller

Lignende artikler

Almindelig mjødurt.

Mjødurten – højsommerens fortæller af Marianne Riis, VisitNATURE.
Almindelig mjødurtDen danske flora rummer fortællinger til et helt skatkammer af mange spændende historier. På lige fod med indianerne i regnskoven, der kender og udnytter junglens planter i dagligdagen, har også den danske flora tidligere været anvendt til alt fra bekæmpelse af trolddom til helbredelse af dagligdagssygdomme og – ikke mindst som krydderi på tilværelsen i mad, vin og øl. Den almindelige mjødurt er et eksempel på én af disse planter. Mjødurten (Filipendula ulmaria) er en høj staude, som kan findes overalt i landet på ugræssede, fugtige enge, ved søer og grøftekanter m.m.

Mjødurten er en god fortællerblomst – dufter af tyggegummi.

Mjødurten er en god fortællerblomst. Dels er den smuk med sine rødlige stængel og fine, hvide blomster, der sidder øverst i den optil 1 meter højde plante. Dels har den en fin duft! Når man nulrer den faste, næsten blomkålsagtige blomsterstand inden blomsterne har udviklet sig og er sprunget ud, fornemmes de duftende æteriske olier meget tydeligt. Har jeg børn med på tur døbes mjødurten hurtigt for “tyggegummiblomsten”, da den dufter lidt af tyggegummi.

“Man kan fint plukke blade og blomster og lade dem tørre – for derefter senere bruge dem til urte-te.”

Mjødurten har fået sit navn fordi den er blevet brugt til at give smag til mjød. Den kan dog fint også anvendes til krydderi i syltetøj, der derved tilføjes en lidt mandelagtig smag.

Mjødurten er en god fortællerblomst. Dels er den smuk med sine rødlige stængel og fine, hvide blomster, der sidder øverst i den optil 1 meter højde plante. Dels har den en fin duft! Når man nulrer den faste, næsten blomkålsagtige blomsterstand inden blomsterne har udviklet sig og er sprunget ud, fornemmes de duftende æteriske olier meget tydeligt.
Mjødurten er en god fortællerblomst. Dels er den smuk med sine rødlige stængel og fine, hvide blomster, der sidder øverst i den optil 1 meter højde plante. Dels har den en fin duft! Når man nulrer den faste, næsten blomkålsagtige blomsterstand inden blomsterne har udviklet sig og er sprunget ud, fornemmes de duftende æteriske olier meget tydeligt.

Mjødurten som medicinplante.

Den fine planter har dog haft mange andre anvendelser. Man kan fint plukke blade og blomster og lade dem tørre – for derefter senere bruge dem til urte-te. Efter sigende har urtete af Almindelig Mjødurt en positiv virkning mod diare og halsbrand og skulle samtidig berolige nerverne og give en rolig søvn.

I bogen “lægeplanter” af Anne Knudsen beskrives hvordan planten også har en helende virkning på sår og ømme steder. Blomsterne indeholder salicylsyre som tidligere blev brugt til fremstilling af aspirin (hovedpinepille).

I følge Danmarksflora.dk har et videnskabeligt studie vist at en salve indeholdende afkog af Almindelig Mjødurt har en effekt i behandlingen af forstadier til livmoderhalskræft. Nyd planten næste gang du møder den i det danske sommerlandskab – og send en tanke til fortidens brugere af vores vilde planter – fra vikingerne til Middelalderens hellige munke. Den blomstrer i juni og juli.

Kilder: danmarksflora.dk, Lægeplanter af Anne Knudsen/Dæhnfeldt 1998.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,114FansLike
2,504FølgereFølg

Seneste artikler

Gråsisken på gennemrejse

Med ét bliver trækronerne levende. Finkefugle i hundredetal går synkront på vingerne henover birkesumpen. Det er gråsiskener fra nord på gennemrejse! Af Marianne Riis Vi...

Boganmeldelse: På sheltertur

På sheltertur. En guide til nære oplevelser i naturen. Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg Friluftsliv har fået et stigende tag i den danske befolkning....

Naturen i december

December er årets mørkeste tid og dog også måneden, hvor mørket vender og dagene langsomt begynder at tiltage i længde. December er opkaldt efter...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close