Øgleæg i sandet nær de danske strande

Vi tænker næppe over det når vi krydser klitterne på vej til stranden i den bedste danske sommertid. Netop i disse sandede klitter finder vi en spændende lille øgle – markfirbenet. På engelsk kaldes den “sand lizard” – sandfirben, hvilket faktisk er et bedre navn end det danske.

I Danmark er markfirbenet mest udbredt tæt ved kysterne og man kan møde den i de sandede klitter.

Danmarks største firben

Markfirbenet er vores største firben – og den eneste danske art, der lægger æg. De fleste af os bemærker kun firben når de iler væk for vores fødder når vi kommer gående. Ofte ser vi dem kun i korte glimt. I yngletiden får markfirben-hannen en flot, grøn farve – og man må kigge en ekstra gang, hvis man møder en solbadende han i klitterne. I udlandet er der fundet eksemplarer af markfirben, der måler over 27 cm. I Norden er de største eksemplarer målt til knap 23 cm.

Lægger æg i sandet

Hunnen graver en lille hule, hvor hun lægger hendes æg om natten. Efterfølgende dækker hun hulen til, så æggene ligger godt gemt.

Markfirbenet findes over store dele af landet, men mest udbredt ved kysterne og på lysåbne klitheder. Markfirbenet er tilknyttet den lysåbne natur – gerne hvor jorden er tør og sandet. Her lægger markfirben-hunnen sine æg i løbet af juni. Æggene lægges ofte om natten i en lille, ca. 5-10 cm dyb hule som hun selv har gravet i sandet. Hulen lukkes grundigt til efter æglægningen, så der er ingen synlige tegn på de 6-12 æg, der ligger skjult under sandet.

Æg fra markfirben. Ligesom den voksne øgle er æggene fredet. Man finder dem kun tilfældigt – ofte ved et uheld, hvor der graves og leges i klitterne. Foto: Mykola Ivashchenko, Dreamstime.com.

Herefter er det bare at håbe på en varm, solrig sommer, så æggene kan klækkes i løbet af august-september. I kolde somre risikerer æggene aldrig at klække!

Markfirbenet er fredet som vores øvrige krybdyr. Fredningen gælder også æggene.

Læs mere om markfirbenet.

Kilder: Miljøstyrelsen/mst.dk, Nordens padder og krybdyr/Kåre Fog m.fl

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder