Boganmeldelse: VANDRERUTER VED HAVET I DANMARK

I Danmark findes der over 8.000 km kyststrækning, hvor der de fleste steder er fri adgang for vandrere og andre besøgende. Dette, kombineret med at vandring hitter som aldrig før, falder perfekt sammen med bogen: ”Den store Turen går til – vandreruter ved havet” fra Politikkens Forlag.

Af Marianne Riis.

Det at vandre er noget jeg holder meget af og jeg har derfor set frem til at læse den nye rejsebog fra Politikkens Forlag. Jeg er da heller ikke blevet skuffet. Det er en bog som indeholder 25 forskellige ruter fordelt rundt om i landet. Det er alle vandreruter der, afhængig af ens fysiske form, kan gennemføres på en dag. Ruterne varierer fra 7-14 km og nogle af dem kan også deles op i to, hvis man ikke har tiden eller formen til hele ruten.

Jeg – og familien, afprøvede ruten ved Svinkløv og Slettestrand. En smuk tur.

Jeg testede selv bogens rute ved Svinkløv i Nordvestjylland, hvor den smukke udsigt ved Svinklovene betagede alle os der var med på turen. Ruten har udgangspunkt fra p-pladsen ved Svinkløv Badehotel og herfra er der to ”sløjfer” på hver ca. 4,5 km som begge starter og slutter ved badehotellet. Den første rute går til Svinklovene og iflg. bogen starter man på klitheden neden for skrænten for så at kravle op på toppen af Svinklovene omkring halvvejs. Vi startede med gå langs højdedraget for så at gå ned på klitheden tilbage. Begge veje fungerer dog fint. Denne rute er virkelig smuk og det er næsten umuligt ikke at blive betaget af udsigten. I bogen står der, at man skal følge Sømærkestien tilbage til hotellet (eller ud hvis man går som vi gjorde). Det er dog ikke så tydeligt afmærket, men sømærkestien er en del af hærvejen som er meget tydeligt mærket. Det kan man med fordel gå efter. Ellers giver bogen en meget god beskrivelse af både ruten og oplevelsen.

Udsigten fra Svinklovene mod Thorupstrand og Bulbjerg er betagende. Foto: Lisa Land.

Mere end kun vandreruter

Bogen er mere end vandreruter. For nok er vandreruterne beskrevet med tekst og kort, men stedernes historie, natur og geografi er også kommet med. Bogen indledes blandt andet med seks fortællinger om hhv. befolkningen og samfund, kunst og kultur, mad og drikke, historie, vigtige årstal, natur og geografi. Det gør, at man har mulighed for at få meget mere ud af sin vandrerute end hvis man blot havde et kort. Inddelingen gør, at det er nemt at springe hen til lige det eller de emner som interesserer dig.

De enkelte vandreruter er igen inddelt efter hvor i landet de ligger. Eksempelvis er Sjælland, Møn og Bornholms ruter samlet under et afsnit og alle vandreruter i Jylland under et andet. Det gør det igen nemt at navigere rundt i bogen og finde lige præcis det område man ønsker. Forrest i bogen er der et Danmarkskort hvor alle 25 ruter er plottet ind så man nemt og hurtigt kan se hvor de ligger. En lille fejl har dog sneget sig ind, da rute 16 ved Agger Tange er sat til at ligge ved Ringkøbing Fjord og ikke ved Agger. Det er dog rettet i kapitlet under rutebeskrivelsen.

Flot illustreret – og gode faktabokse

Bogen er flot illustreret med mange smukke og inspirerende billeder.

Bogen er flot illustreret – ikke kun med billeder fra de forskellige steder, men også af dyr og planter fra områderne. Personligt elsker jeg de indskudte faktabokse rundt om i bogen med viden om enkelte arter, både sjældne og almindelige, men der er også faktabokse om Danmarks lange vandreruter som eksempelvis Nordsøstien.

Bagerst i bogen er der et afsnit med praktiske oplysninger. Her er der links til alt fra hundeskove til hvad man må i naturen, inspiration til flere vandreruter mm. Det er et rigtig godt afsnit som virkelig kan anbefales at læse. Her står også link til handicapvenlige ruter, men man kunne med fordel have beskrevet lidt om sværhedsgraden af ruterne under de enkelte afsnit.

Ikke en feltbog

Vandreruter ved havet i Danmark er ikke det jeg kalder en feltbog. Den hører da også til i Politikken serie ”Den store – Turen går til”. Når jeg vandrer (tit med børn) er tasken fyldt op mad, drikkevarer og tøj afhængigt af vejret. Her ville et tillæg til bogen i form af et lille hæfte blot med ruterne, være at foretrække.

Men alt i alt er det en rigtig god bog som får mine varmeste anbefalinger. Jeg er i hvert fald blevet inspireret til at udforske nye vandreruter rundt om i landet.

Den får 5 vandrestøvler herfra 🥾🥾🥾🥾🥾

Den store, turen går til: Vandreruter ved havet i Danmark af Gunhild Riske. Politikens Forlag 2022. 208 sider, paperback.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE