Naturlige “påskeæg”

Lignende artikler

Traditionen omkring påskeæg.
I påsken har vi tradition for at pynte med æg – og gerne æg, der er malet i flotte farver, mønstre og motiver.

Farvede æg.
Når man koger hønseæg med rødkål, løgskaller eller andre naturmaterialer i vandet, får man gyldenbrune, røde, gule eller grønne æg. Traditionelle påskeæg i kirkelig sammenhæng er ofte røde – og kendes bl.a. fra den ortodokse kirke og ses nok især i Østeuropa. Den røde farve symboliserer blodet, som Jesus blødte på korset.

Virkeligheden overgår fantasien

Toptimanu
Top-tinamuens smukke, grønne æg virker helt kunstige, men det er den ægte vare. Foto: NaturGrafik.

Fra naturens og fuglenes verden findes æg i talrige andre farvemønstre og farvekombinationer end blot de hvide og brune æg vi kender fra hønsegården.
Det er den sydamerikanske top-tinamu (Eudromia elegans) et godt bevis på. Den brune, hønselignende fugl lægger nogle æg, der virker unaturligt grønne – og man må kigge en ekstra gang for at overbevises om at det ikke er kunstige æg eller en påskeæg-dekoratør, der står bag. Men den er god nok! De grønne, blanke æg er toptinamuens eget værk og fuglens levevis er på flere områder lige så usædvanlig som æggene. Det er nemlig hannen, der udruger de grønne æg – og siden opfostrer ungerne.

Også den hjemlige fauna kan være med når det kommer til kunstfærdige æg. Vores egen gulspurv præsenterer nogle æg, der på det nærmeste ligner et abstrakt maleri.

Gulspurven er en sand abstrakt kunstner når det kommer til æg-dekorering.
Gulspurven er en sand abstrakt kunstner når det kommer til æg-dekorering.

Læs mere om fugleæg

Kilder: Folkekirken.dk, Wikipedia, VisitNature.

ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE
Annonce

Seneste artikler

ANNONCE
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close