Lommeskovlen til værdigt trængende

Test af toiletskov i felten
Sådan ser den ud den lille, kompakte skovl fra australske Sea to Summit. Vi afprøver om den dur til noget.

Test af den australske Pocket Trowel – lommeskovlen, der vejer mindre end en mobiltelefon.

Af naturvejleder Niels Lisborg.
Vi er efterhånden kommet vidt omkring meget forskelligt grej og udstyr som vi har afprøvet og omtalt her på NaturGuide.dk, men aldrig en “toiletskovl” – eller mere bramfrit en “skideskovl”. Netop en sådan blev leveret til døren fornylig af en intetanende GLS-chauffør med friluftsliv-butikken Juniorgrej.dk som afsender.
Vi kunne ikke lade være med at trække lidt på smilebåndet, da vi fik pakket op og stod med den lille “pocket trowel” i hånden fra australske Sea to Summit. Men smilet blev hurtigt afløst af forundring og overraskelse over den lille handy skovl, der i sammenskubbet stand (15 cm) let kan være i en lårlomme. Den vejer tilmed kun 100 gram! Det er mindre end de fleste mobiltelefoner. Skovlen virker ret robust med skaft og blad af aluminium. I udslået tilstand måler skovlen 24,5 cm.

toiletskov
Skovlen måler 15 cm i sammenskubbet stand og 24,5 cm i fuld længde.

Som altid tester vi gerne grundigt – og denne australske lomme-skovl blev straks en del af udrustningen til den næste tur, hvor også en række andre produkter skulle afprøves. Denne gang gik turen til Lild Plantage i Thy, hvor det er tilladt at telte overalt i den forholdsvis øde plantage.

Vi har i en tidligere artikel “Guide til kunsten at skide under åben himmel” beskrevet fordelen ved så vidt muligt at forhåndsetablere sit “toilet”, men fordelen ved den australske letvægter er, at man kan have den på sig i lårlommen undervejs når man vandrer og behovet opstår.

Et must for alle aktive udemennesker, der tilbringer mange timer i naturen.

Lad det være sagt med det samme! Alle outdoor-entusiaster, der i sagens natur nødvendigvis besørger i det fri, har et ansvar for at tildække sine efterladenskaber! Det er bogstaveligt møgtrals at finde toiletpapir m.m. mellem træerne.
De fleste børnefamilier – og skovbørnehaver på tur, kender sikkert også problematikken. Man er på tur i skoven langt hjemmefra – og pludselig er der en der skal. Her er der sjældent tid til at grave et hul, men her kan man som minimum tildække efterfølgende – ikke mindst toiletpapiret eller servietten, eller hvad man nu har ved hånden, da det som oftest er længe om at forsvinde og kan ligge og “lyse” i mange måneder.

Alle, der besørger i det fri, har et ansvar for at tildække sine efterladenskaber!

Den lille skovl kan ikke matche den velkendte og større folde-spade, men det er også som at sammenligne en pistol med en kanon. Den lille australier kan sagtens grave et fint hul mellem skovens træer, selvom det kan være møjsommeligt. I nogle reviews får skovlens låsemekanisme kritik for at være svær at håndtere, men det synes vi ikke var tilfældet. Til gengæld havde vi indledningsvis besvær med at hive skovlens endehætte af, der giver adgang til det hule skaft, hvor der kan opbevares toiletpapir m.m. Ret smart tænkt i øvrigt. Vi fandt løsningen ved at binde en snor i lågets øje og derefter trække lige bagud – og vupti – ingen problem!

Skaftet i skovlen er hul og kan rumme toiletpapir, lighter m.m. Vi fumlede lidt med at få låget af, men ved at binde en snor i lågets øje blev det let at trække låget af.

Alsidigt værktøj.

Vi endte faktisk med at se den lille skovl som meget mere end en toiletskovl. Den viste sig at skovlen var et stykke brugbart værktøj i en hel del situationer. Bl.a. til at tildække et bålsted og grave et affaldshul til organisk affald som f.eks. rester af gryderetten, der ikke blev spist. Skovlen kan også bruges til at lave en lille vandafledningsrende foran teltåbningen.
Selvom der kun kommer jord på skovlen – og den let kan tørres af i græsset, er det alligevel smart at der følger en lille, tæt opbevaringspose med. Pakket i posen er det ingen sag at stikke skovlen tilbage i buksernes lårlomme – klar til brug næste gang…

Pocket Trowel fås hos Juniorgrej.dk til 199,00.


NaturGuide.dk tester og sammenligner netbutikkerne i relation til brugervenlighed, sikker netbetaling og kundeanmeldelser. Som altid gør vi opmærksom på at NaturGuide.dk modtager et provenu for annoncer, henvisninger og salg, men vi går aldrig på kompromis med vores egen overbevisning. 10 % gives til naturbevarende formål uden ekstra udgift for forbrugeren. Vi tager forbehold for prisændringer hos producenter og netbutikker.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE