Sådan finder du den rigtige rygsæk!

opbakning_vandringVælg den rette oppakning. At finde den rette rygsæk kan ikke blot være en udfordring, men også altafgørende for oplevelsen ude i naturen. Her kommer nogle tips til hvad du skal være opmærksom på når den nye rygsæk skal i hus.

Af Marianne Riis.
Hvem er brugeren?
Det første spørgsmål som skal besvares er hvem skal bruge rygsækken? Der findes et utal af forskellige rygsække og der findes endnu flere forskellige mennesker. Hvilken rygsæk du bør vælge afhænger ikke kun af hvor meget grej du skal kunne putte ned i rygsækken, men også om du er mand, kvinde eller barn. Eksempelvis er de fleste kvinder lidt bredere ved hofterne end mænd og det stiller andre krav til hoftebæltet.  Børn bør som udgangspunkt max bære en oppakning på 10 % af deres vægt, hvilket ikke kun stiller krav til rygsækkens størrelse, men også vægten af rygsækken.

Hvad skal rygsækken bruges til?
Et af de mest relevante spørgsmål man bør stille sig selv når man anskaffer sig en ny rygsæk, er hvad skal den bruges til? Taler vi om en rygsæk som børnene skal bruge på spejderturen? Er det 3 ugers trekking i Andesbjergene? Eller er det en uges vandretur i Danmark? Mulighederne er mange og det gælder også for rygsække. Taler vi eksempelvis om børnenes spejdertur, stiller det normalt ikke de samme krav til rygsækken som hvis børnene skal med på en længere vandreferie. Sidstnævnte kræver ekstra fokus på vægt og siddekomfort.

Der er mange, gode rygsække på markedet. Her en model fra Bergans.
Der er mange, gode rygsække på markedet. Her en model fra norske Bergans.

Hvad kan/vil du betale for en rygsæk?
Et andet relevant spørgsmål er hvor meget kan eller vil du betale for en ny rygsæk. Hvis økonomien er ubegrænset er valget selvfølgelig nemmere, men det er nok gældende for de færreste. Ofte handler det ikke kun om at finde den bedste rygsæk, men den bedste rygsæk til den rette pris og her kan man nogle gange blive nødt til at gå lidt på kompromis med ønskevalget. Der findes dog så stort et udvalg i dag, at kvalitet, komfort og pris ikke behøver at være uforenelige.

Fordele og ulemper ved at købe rygsæk på nettet:
Bør man købe rygsækken på nettet når det nu er så vigtigt, at få den som passer netop til dit behov og kropsbygning? Meningerne er delte og de fleste forventer nok også, at man får lidt bedre vejledning i en fysisk butik end på nettet. De fleste internetbutikker har dog efterhånden en god kundeservice som kan kontaktes for vejledning og en nem bytteservice er efterhånden standard.
I en fysisk butik er der den fordel, at man kan prøve mange rygsække inden man udvælger en. Her skal du dog være opmærksom på, at en rygsæk bør prøves hjemme med oppakning eller det som svarer til den oppakning du skal bruge på turen. Uanset om der handles på nettet eller i en fysisk butik er returret vigtigt.
Nethandel har endvidere den fordel, at man kan sammenligne priser og ofte få varerne billigere end i en butik. Varen kan bestilles fra den anden ende af landet – eller endda fra udlandet. I butikkerne er en billigere pris ofte afhængig af din forhandlingsevne.

Følgende bør du være opmærksom på når du indstiller rygsækken:
En rygsæk, der ikke er indstillet korrekt kan ikke kun give fysiske udfordringer, men også ødelægge oplevelsen på vandreturen. En rygsæk som er korrekt indstillet og sidder perfekt til kroppen gør vægten mindre, så et godt bæresystem med mange justeringsmuligheder er klart at foretrække. Her tæller rygsækkens egenvægt mindre, da det er bæresystemet, der aflaster oppakningens vægt.

Hvilket mærke er så bedst?
Og hvilket mærke er så bedst? Har du haft en rygsæk tidligere har vi forbrugere ofte en tendens til at være loyal overfor netop dette mærke og det kan også være, at det er det rigtige valg. Men det er vigtigt, at stille sig selv ovenstående spørgsmål inden et køb, netop fordi udvalget af kvalitets rygsække i dag er større end nogen sinde.

Her kommer nogle forslag til rygsække primært til vandring som får gode anmeldelser. Det er ikke en facitliste, men mere ment som en inspirationsliste:

Til børn/unge:

blue_bagpackDeuter Fox 40 er en rygsæk til lidt større børn. Rygsækken har et rigtig godt bæresystem og er velegnet til vandring. Hovedrummet er praktisk med et indvendigt skillerum og kan åbnes både i toppen og i bunden af rygsækken. Den er let at justere så den tilpasses brugeren. Prisen ligger lige omkring 1000 kroner.
Den findes også i en mindre udgave til mindre børn, Deuter Fox 30.

Deuter Fox 40 kan ses og købes hos Pro-Outdoor.(annoncelink til butik)

blue_bagpack2Tatonka Wokin er en rygsæk designet til børns kropsbygning og anbefales fra 6 år og op. Rygsækken kan indeholde 13 liter og god til både hverdag og vandring. Der er et stort hovedrum og der medfølger en aftagelig siddepude. Prisen ligger på omkring 500 kroner.

Tatonka Wokin kan købes hos Outdoor Pro.(annoncelink til butik)

Til voksne:

grey_backpackDeuter Air contact Pro 70 + 15 SL er en rygsæk til voksne og særdeles velegnet til vandring. Rygsækken er lavet med X-ramme, der fordeler bærevægten til hoften og dermed sparer skuldrene til brug for bedre balance. Deuter Aircontact er en god rygsæk til den krævende dagsvandring. Rygsækken har indbygget regnslag. Prisen på nettet ligger på omkring 2800 kroner.

Deuter Air contact Pro 70 + 15 SL fås hos Pro-Outdoor.(annoncelink til butik)

blue_backpack3EXPED lightning 60 er en ultra let vandrerygsæk, men har alligevel en pakvolumen på 60 liter. Den har et godt bæresystem som kan justeres i højden trinløst så den passer til de fleste voksne. Rygsækken kan spændes til så intet sidder løst, hvilket øger komforten under vandring. Der er mulighed for at spænde sovepose, underlag mm fast på ydersiden af rygsækken. Prisen ligger på omkring 1900 kroner.

EXPED lightning 60 kan købes i Outdoor Pro (annoncelink til butik).

Husk at de fleste rygsække ikke er vandtætte, men vandskyende. Hvis der ikke følger regnslag med kan det for det meste tilkøbes.

Læs også: Regnslag til Rygsækken eller skoletasken.

NaturGuide.dk har testet de fleste omtalte netbutikker i relation til brugervenlighed, sikker netbetaling og kundeanmeldelser. NaturGuide.dk modtager et provenu for henvisning og salg, hvor 10 % gives til naturbevarende formål uden ekstra udgift for forbrugeren. Vi tager forbehold for prisændringer hos producenter og netbutikker.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder