Måneformørkelse og blodmåne

Lignende artikler

Blodmåne sker under total måneformørkelse, mens månen er fuld. Måne, jord og sol ligger i en lige linje, således at jorden skygger for månen. Månen kan blive rød, fordi solstråler under formørkelsen reflekteres gennem jordens atmosfære. Foto: Wisoot Suttigulvet, Dreamstime.

Måneformørkelse og blodmåne.

Mandag morgen den 21. januar 2019 er det igen muligt at opleve en total måneformørkelse. Det sker mellem klokken 05.41 og 06.43, hvor månen ses mod vest.
Den næste totale måneformørkelse, der kan ses fra Danmark er først i 2028.

Månen bliver rødlig under total måneformørkelse.
Under en total måneformørkelse kan vores måne få et rødligt skær. Fænomenet kaldes også for blodmåne. Når månen dækkes af Jordens kerneskygge bliver månen rødlig under den totale formørkelse. Årsagen er at lyset fra solen der skyder forbi jorden i rette linjer bliver afbøjet som i et prisme under lysstrålernes passage gennem Jordens atmosfære. I atmosfæren filtreres lyset, der hovedsageligt tillader passage af det røde lys. Derved bliver lyset rødligt.

Måneformørkelse
Grafisk illustration af måneformørkelse. Wikipedia/NaturGuide.dk.

Månen passerer med en fart på 1 km i sekundet. 
Månen passerer jordens skygge med en fart på ca. 3600 km/t, men da jordens skyggefelt dækker et spænd varierende fra 362.600 kilometer til 405.400 kilometer, så tager det alligevel et godt stykke tid – og dermed får vi tid til at opleve fænomenet, der har betaget menneskeheden til alle tider. 

En måneformørkelse finder altid sted ved fuldmåne.
Ved fuldmåne er Jorden mellem Solen og Månen, så Solen kan skinne forbi Jorden på hele den del af månen, der vender mod Jorden. De tre, står dog ikke fuldstændig på linje, da Månens bane om Jorden hælder lidt i forhold til Jordens bane om Solen. Men ved en måneformørkelse, står de tre altså på linje og Jordens skygge rammer Månen.

Fænomenet supermåne – lyser 30 % kraftigere.

En supermåne opstår, når månen i sit kredsløb om jorden er tættest på os. Når månen i sin bane er tættest på jorden, syner den 14 % større og lyser 30 % kraftigere end når den er fjernest fra jorden.

Vi skal vente helt til 2033 for at opleve en blodmåne og supermåne samtidigt – og denne kan ikke ses fra Danmark.
/MR

Supermåne, fotograferet i Danmark.

Kilder: Tycho Brahe Planetariet, Videnskab.dk.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,114FansLike
2,494FølgereFølg

Seneste artikler

Kæmpe genprojekt afdækker fuglenes evolution siden dinosaurerne

Forskere fra bl.a. Københavns Universitet er i færd med at kortlægge alle fugles genetiske arvemateriale, der skal afsløre fuglenes evolution siden dinosaurerne. Fuglene udviklede...

Motion gør dig stærkere mod corona

Undersøgelser viser at motion styrker din krops forsvarslinjer mod virus. Endnu en grund til at spænde vandrestøvlerne på og tage ud på tur. Af Marianne...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close