Måneformørkelse og blodmåne

Blodmåne sker under total måneformørkelse, mens månen er fuld. Måne, jord og sol ligger i en lige linje, således at jorden skygger for månen. Månen kan blive rød, fordi solstråler under formørkelsen reflekteres gennem jordens atmosfære. Foto: Wisoot Suttigulvet, Dreamstime.

Måneformørkelse og blodmåne.

Mandag morgen den 21. januar 2019 er det igen muligt at opleve en total måneformørkelse. Det sker mellem klokken 05.41 og 06.43, hvor månen ses mod vest.
Den næste totale måneformørkelse, der kan ses fra Danmark er først i 2028.

Månen bliver rødlig under total måneformørkelse.
Under en total måneformørkelse kan vores måne få et rødligt skær. Fænomenet kaldes også for blodmåne. Når månen dækkes af Jordens kerneskygge bliver månen rødlig under den totale formørkelse. Årsagen er at lyset fra solen der skyder forbi jorden i rette linjer bliver afbøjet som i et prisme under lysstrålernes passage gennem Jordens atmosfære. I atmosfæren filtreres lyset, der hovedsageligt tillader passage af det røde lys. Derved bliver lyset rødligt.

Måneformørkelse
Grafisk illustration af måneformørkelse. Wikipedia/NaturGuide.dk.

Månen passerer med en fart på 1 km i sekundet. 
Månen passerer jordens skygge med en fart på ca. 3600 km/t, men da jordens skyggefelt dækker et spænd varierende fra 362.600 kilometer til 405.400 kilometer, så tager det alligevel et godt stykke tid – og dermed får vi tid til at opleve fænomenet, der har betaget menneskeheden til alle tider. 

En måneformørkelse finder altid sted ved fuldmåne.
Ved fuldmåne er Jorden mellem Solen og Månen, så Solen kan skinne forbi Jorden på hele den del af månen, der vender mod Jorden. De tre, står dog ikke fuldstændig på linje, da Månens bane om Jorden hælder lidt i forhold til Jordens bane om Solen. Men ved en måneformørkelse, står de tre altså på linje og Jordens skygge rammer Månen.

Fænomenet supermåne – lyser 30 % kraftigere.

En supermåne opstår, når månen i sit kredsløb om jorden er tættest på os. Når månen i sin bane er tættest på jorden, syner den 14 % større og lyser 30 % kraftigere end når den er fjernest fra jorden.

Vi skal vente helt til 2033 for at opleve en blodmåne og supermåne samtidigt – og denne kan ikke ses fra Danmark.
/MR

Supermåne, fotograferet i Danmark.

Kilder: Tycho Brahe Planetariet, Videnskab.dk.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE