Boganmeldelse: Hvad i himlen … over Danmark

Foto fra bogen. Såkaldt partiel halo og zenitbue, der danner højtliggende cirrusskyer, med lavere liggende cumulusskyer.

Flot bog om himmelske fænomener, fra rimfrost til galaksehobe.

Læst af naturskribent Søren Olsen.

Bogens omslag

Himlen over Danmark er som en kæmpestor gratis biograf, der kører med en ny forestilling hver eneste dag og hver eneste nat. Der er plads til alle og så er det gratis – det mener himmelfotograf og amatørastronom Jesper Grønne, der i mere end 20 år har været optaget af himmelfænomener. Nu har han skrevet, fotograferet og udgivet en flot, flot bog om stort set alle de fænomener, man kan opleve på himlen, hvis ellers man læner nakken tilbage.

Og man må indrømme, at ”programmet” på det himmelske lærred er noget mere omfattende, end man normalt forestiller sig. Hvis man tager det lange kig ud gennem atmosfæren, helt

Foto fra bogen. Orions tåger er skyer af gas og støv i verdensrummet, hvor der dannes nye stjerner.

ud i universet, så åbenbares der helt utrolige lysfænomener, stjernetåger og galakser. Man kan også kigge på de helt små og nære ting, som åbenbarer fascinerende former og farver, for eksempel i is- og snekrystaller, der med lysbrydning er med til at frembringe atmosfæriske lysfænomener.

Bogen er langt fra en tør astronomibog, men en spændende beretning med mere end 700 illustrationer. Da bogens emner er meget komplekse, har en række anerkendte fagfolk været konsulenter for at sikre fagligheden på et højt niveau. Jesper Grønne håber, at flere vil give sig tid til at løfte blikket fra det nære og opdage de store visuelle oplevelser, himlen giver. Og måske indfange det med kamera, hvilket bogen har en række gode, praktiske råd om.

Jesper Grønne: Hvad i himlen … over Danmark. 320 sider, 375 kr., Forlaget Hvad i himlen.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE