Jyske skove leverer bjerge af mos til julen

Lignende artikler

Dybt inde i Vest-Danmarks nåleplantager kan man i månederne op til jul møde professionelle mossamlere. Foto: Dreamstime.com.

Bjerge af mos indsamles af professionelle.

I flere jyske plantager kan man i månederne op til jul møde store stabler af kasser med mos. Professionelle mossamlere har indgået aftaler med skovejerne om indsamling af mos, der leveres til landets gartnere og blomsterhandlere. Mosset bruges til juledekorationer, gravpynt, dørkranse og meget mere. Den mos, der typisk indsamles er Almindelig Cypresmos (Hýpnum cupressifórme).
Mos er således et stort aktiv i granplantager på næringsfattige lokaliteter vest for israndslinien. Her produceres der, ifølge Skovdyrkerforeningen, årligt i omegnen af 2 mio. kasser med mos, som primært afsættes til det tyske og hollandske detailmarked.

Vest for israndslinien produceres der årligt i omegnen af 2 mio. kasser med mos, som primært afsættes til det tyske og hollandske detailmarked.

Mosser er små, stedsegrønne planter, der gerne trives på fugtige og skyggefulde steder. I de store, jyske nåletræsplantager kan vidtstrakte tæpper af grøn mos dække skovbunden og det er derfor ikke tilfældigt at samlerne søger hertil i håbet om at gøre en god forretning under de mørke graner.

1500 flamingokasser på 1 hektar.
I en tæt mosbelagt skovbund (som på billedet) kan der høstes op til 1.500 kasser på en hektar. Afhængig af hvor hårdt der høstes, kan der plukkes mos med 3-5 års mellemrum.
Indsamlingen af mos er sæsonarbejde og foretages ofte af østeuropæere.

Mosset trives under de skyggefulde graner og skovbunden leverer årligt for mange tusinde kroner mos til gartnerier og blomsterdekoratører. Sæsonarbejdet foretages ofte af østeuropæere.

De gode mosarealer findes ofte i 8-15 m høje granbevoksninger – især under rødgran og omorikagran, men også bevoksninger med sitkagran og ædelgran kan være gode, ifølge Skovdyrkerforeningen.
/NL

Kilder: Skovdyrkerne.dk

ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE

Seneste artikler

Det kribler og krabler i foråret. Tag ud og vær med.

Foråret er fyldt af liv - og krible krable. Tag med ud blandt de helt små dyr, der gemmer på masser af store overraskelser....

Fire truede fuglearter bliver fredet for jagt i Danmark!

Miljøminister Lea Wermelin har netop besluttet at stoppe jagt på tre globalt truede fuglearter og en art, der er i tilbagegang...

Når den venstresnoet lian snor sig højre om!

Forvirret? Så er du ikke den eneste. Dansk botanik går nemlig mod strømmen, hvis man sammenligner med ingeniører, arkitekter - og botanikere...
Annonce
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close