Jyske skove leverer bjerge af mos til julen

Dybt inde i Vest-Danmarks nåleplantager kan man i månederne op til jul møde professionelle mossamlere. Foto: Dreamstime.com.

Bjerge af mos indsamles af professionelle.

I flere jyske plantager kan man i månederne op til jul møde store stabler af kasser med mos. Professionelle mossamlere har indgået aftaler med skovejerne om indsamling af mos, der leveres til landets gartnere og blomsterhandlere. Mosset bruges til juledekorationer, gravpynt, dørkranse og meget mere. Den mos, der typisk indsamles er Almindelig Cypresmos (Hýpnum cupressifórme).
Mos er således et stort aktiv i granplantager på næringsfattige lokaliteter vest for israndslinien. Her produceres der, ifølge Skovdyrkerforeningen, årligt i omegnen af 2 mio. kasser med mos, som primært afsættes til det tyske og hollandske detailmarked.

Vest for israndslinien produceres der årligt i omegnen af 2 mio. kasser med mos, som primært afsættes til det tyske og hollandske detailmarked.

Mosser er små, stedsegrønne planter, der gerne trives på fugtige og skyggefulde steder. I de store, jyske nåletræsplantager kan vidtstrakte tæpper af grøn mos dække skovbunden og det er derfor ikke tilfældigt at samlerne søger hertil i håbet om at gøre en god forretning under de mørke graner.

1500 flamingokasser på 1 hektar.
I en tæt mosbelagt skovbund (som på billedet) kan der høstes op til 1.500 kasser på en hektar. Afhængig af hvor hårdt der høstes, kan der plukkes mos med 3-5 års mellemrum.
Indsamlingen af mos er sæsonarbejde og foretages ofte af østeuropæere.

Mosset trives under de skyggefulde graner og skovbunden leverer årligt for mange tusinde kroner mos til gartnerier og blomsterdekoratører. Sæsonarbejdet foretages ofte af østeuropæere.

De gode mosarealer findes ofte i 8-15 m høje granbevoksninger – især under rødgran og omorikagran, men også bevoksninger med sitkagran og ædelgran kan være gode, ifølge Skovdyrkerforeningen.
/NL

Kilder: Skovdyrkerne.dk

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE