Jyske skove leverer bjerge af mos til julen

Lignende artikler

Dybt inde i Vest-Danmarks nåleplantager kan man i månederne op til jul møde professionelle mossamlere. Foto: Dreamstime.com.

Bjerge af mos indsamles af professionelle.

I flere jyske plantager kan man i månederne op til jul møde store stabler af kasser med mos. Professionelle mossamlere har indgået aftaler med skovejerne om indsamling af mos, der leveres til landets gartnere og blomsterhandlere. Mosset bruges til juledekorationer, gravpynt, dørkranse og meget mere. Den mos, der typisk indsamles er Almindelig Cypresmos (Hýpnum cupressifórme).
Mos er således et stort aktiv i granplantager på næringsfattige lokaliteter vest for israndslinien. Her produceres der, ifølge Skovdyrkerforeningen, årligt i omegnen af 2 mio. kasser med mos, som primært afsættes til det tyske og hollandske detailmarked.

Vest for israndslinien produceres der årligt i omegnen af 2 mio. kasser med mos, som primært afsættes til det tyske og hollandske detailmarked.

Mosser er små, stedsegrønne planter, der gerne trives på fugtige og skyggefulde steder. I de store, jyske nåletræsplantager kan vidtstrakte tæpper af grøn mos dække skovbunden og det er derfor ikke tilfældigt at samlerne søger hertil i håbet om at gøre en god forretning under de mørke graner.

1500 flamingokasser på 1 hektar.
I en tæt mosbelagt skovbund (som på billedet) kan der høstes op til 1.500 kasser på en hektar. Afhængig af hvor hårdt der høstes, kan der plukkes mos med 3-5 års mellemrum.
Indsamlingen af mos er sæsonarbejde og foretages ofte af østeuropæere.

Mosset trives under de skyggefulde graner og skovbunden leverer årligt for mange tusinde kroner mos til gartnerier og blomsterdekoratører. Sæsonarbejdet foretages ofte af østeuropæere.

De gode mosarealer findes ofte i 8-15 m høje granbevoksninger – især under rødgran og omorikagran, men også bevoksninger med sitkagran og ædelgran kan være gode, ifølge Skovdyrkerforeningen.
/NL

Kilder: Skovdyrkerne.dk

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,114FansLike
2,504FølgereFølg

Seneste artikler

Gråsisken på gennemrejse

Med ét bliver trækronerne levende. Finkefugle i hundredetal går synkront på vingerne henover birkesumpen. Det er gråsiskener fra nord på gennemrejse! Af Marianne Riis Vi...

Boganmeldelse: På sheltertur

På sheltertur. En guide til nære oplevelser i naturen. Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg Friluftsliv har fået et stigende tag i den danske befolkning....

Naturen i december

December er årets mørkeste tid og dog også måneden, hvor mørket vender og dagene langsomt begynder at tiltage i længde. December er opkaldt efter...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close