Tag familien med i skoven – og find ting til juledekorationerne

Mos, kogler, lav, agern, grene m.m. Der er masser af gratis ingredienser i skoven til de flotteste juledekorationer.

Kombinationen af frisk luft og røde kinder og derefter hjem og få æbleskiver, glögg eller varm kakao. Bedre bliver det ikke. Ikke mindst et hit blandt børnene!

Tag i skoven og samle ind til juledekorationer.

Sådan laver du julekogleblomster og mosjuletræer.

Lav kogle-blomster
Til kogleblomster skal man bruge fyrre-kogler. Bræk de øverste 2/3 del kogleskæl af. Brug evt. en grensaks. Bor derefter et lille hul i bunden af koglen og stik den på en pind. Kogleblomsterne kan males i flotte farver – både i guld og sølv, men rød passer som bekendt godt til julen og en buket af røde kogle-blomster ganske dekorativt. Mindre, hele kogler kan bruges som blomsterknopper, hvor kun spidsen farves.

De røde kogleblomster kan sættes på en stilk af træ (f.eks. en blomsterpind) eller bruges i juledekorationen sammen med lys og gran.

Sådan laver du mosjuletræer.
Det er ganske let at lave et fint, dekorativt mos-juletræ. Form et stykke kyllingetråd (fås i ruller hos byggemarkeder) som en kegle og læg mosset fast på tråden. Formen kan til nød også laves af blomstertråd, hvis man er lidt kreativ. Pynt evt. mos-træet yderligere med bær, kogler eller rødt silkebånd.

Pynt evt. mos-træet med røde bær eller silkebånd.

Værd at vide når du samler ind i skoven

I statens skove (markeret med røde pæle ved indgående skovveje) er det tilladt at færdes uden for veje og stier hele døgnet og samle mos til eget forbrug, hvilket Naturstyrelsen vurderer som ”ca. en bæreposefuld”. Du kan også finde kogler, laver, bog og agern på jorden som er velegnede til juledekorationer. Hvis du kan nå nedhængende grene af større løvtræer (over 10 meter) er det tilladt at klippe en gren til dine dekorationer. Særligt bøgegrene med blade kan være fine og dekorative. Gran derimod må ikke klippes eller samles uden forudgående aftale.
I private skove er det ikke tilladt at klippe grene og man må kun samle mos og kogler, der kan nås fra stierne. Desuden er færdsel her kun tilladt i dagtimerne til solen går ned.

Der er gang i det lille “værksted” med produktion af juledekorationer.

/MR

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE