Lus i granskoven

Flere læsere har bemærket nåletræer med brune, visne nåle og spørger om det er tørke eller sygdom, der plager grantræerne?

Sitkalus giver brune nåle. Bemærk at de nye skud ikke angribes.
Sitkalus giver brune nåle. Bemærk at de nye skud ikke angribes.

Grantræer angrebet af bladlus.

Henover forsommeren har flere læsere bemærket grantræer med brune, visne nåle og spørger om det skyldes tørke eller sygdom? Svaret er talrige, små bladlus. Særligt milde vintre giver gode betingelser for den lille grønne bladlus – sitkalusen (Elatobium abietinum), der i lune forår kan optråde talrigt på skovens sitkagraner og forvandle grønt til brunt. En mild vinter og et lunt forår giver lusene et forspring i forhold til deres fjender og det ses tydeligt på granerne.  

Sitkalusen kan, trods navnet, også angribe andre gran-arter som f.eks. blågran, hvidgran og rødgran.
Bladlusens hærgen dræber normalt ikke træerne, men voldsomme angreb kan sætte træets vækst i stå og påvirke træernes sundhed så de derved er mindre modstandsdygtige overfor andre sygdomme og påvirkninger.

sitkalus
På undersiden af grannålene sidder talrige, små bladlus og suger på nålene.

De fleste bladlus suger på de nye nåle, men sitkabladlus derimod suger på de gamle nåle. Det er således karakteristik for angreb af sitkabladlus, at det kun er nålene fra sidste år, som bliver brune og falder af, mens de nye nåle fra foråret er grønne.
/NL

gran angrebet af bladlus
Det er sidste års nåle, der angribes. Årets nye, friske skud går fri.

Kilde: Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Københavns Universitet.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE