Lus i granskoven

Lignende artikler

Flere læsere har bemærket nåletræer med brune, visne nåle og spørger om det er tørke eller sygdom, der plager grantræerne?

Sitkalus giver brune nåle. Bemærk at de nye skud ikke angribes.
Sitkalus giver brune nåle. Bemærk at de nye skud ikke angribes.

Grantræer angrebet af bladlus.

Henover forsommeren har flere læsere bemærket grantræer med brune, visne nåle og spørger om det skyldes tørke eller sygdom? Svaret er talrige, små bladlus. Særligt milde vintre giver gode betingelser for den lille grønne bladlus – sitkalusen (Elatobium abietinum), der i lune forår kan optråde talrigt på skovens sitkagraner og forvandle grønt til brunt. En mild vinter og et lunt forår giver lusene et forspring i forhold til deres fjender og det ses tydeligt på granerne.  

Sitkalusen kan, trods navnet, også angribe andre gran-arter som f.eks. blågran, hvidgran og rødgran.
Bladlusens hærgen dræber normalt ikke træerne, men voldsomme angreb kan sætte træets vækst i stå og påvirke træernes sundhed så de derved er mindre modstandsdygtige overfor andre sygdomme og påvirkninger.

sitkalus
På undersiden af grannålene sidder talrige, små bladlus og suger på nålene.

De fleste bladlus suger på de nye nåle, men sitkabladlus derimod suger på de gamle nåle. Det er således karakteristik for angreb af sitkabladlus, at det kun er nålene fra sidste år, som bliver brune og falder af, mens de nye nåle fra foråret er grønne.
/NL

gran angrebet af bladlus
Det er sidste års nåle, der angribes. Årets nye, friske skud går fri.

Kilde: Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Københavns Universitet.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,112FansLike
2,493FølgereFølg

Seneste artikler

Kæmpe genprojekt afdækker fuglenes evolution siden dinosaurerne

Forskere fra bl.a. Københavns Universitet er i færd med at kortlægge alle fugles genetiske arvemateriale, der skal afsløre fuglenes evolution siden dinosaurerne. Fuglene udviklede...

Motion gør dig stærkere mod corona

Undersøgelser viser at motion styrker din krops forsvarslinjer mod virus. Endnu en grund til at spænde vandrestøvlerne på og tage ud på tur. Af Marianne...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close