Kender du nelliketræet, der leverer krydderi til julen?

Lignende artikler

nelliker
Appelsiner pyntet med nelliker.

I Danmark kender alle kryddernelliker, i daglig tale blot nelliker, som et krydderi, der herhjemme primært er knyttet til julen. Blandt andet indgår nelliker i gløgg, brunkager eller de stikkes ned mellem sværene på flæskestegen. De færreste tænker måske over, hvor dette eksotiske krydderi egentligt stammer fra?

Svaret er fra et træ! Et blomstrende træ, der oprindeligt stammer fra Indonesien og øgruppen Molukkerne. Nellike-træet (Syzygium aromaticum) kan blive ca. 10-12 meter højt. Det er derfor ikke uden besvær at plukke de blomsterknopper, der bliver til de nelliker vi kender.
Blomsterknopperne høstes når de bliver lyserøde og svulmer op, men før blomsten springer ud. Herefter tørres de i solen.

Nelliketræ fra Indonesien. Foto: Midori, Wikipedia.

Nelliker er et gammelt krydderi og allerede for flere tusinde år siden kom krydderiet til Indien og Kina. I middelalderen var krydderiet også en handelsvare i Europa, måske endda før.
Ordet nellike kommer af middelnedertysk negelken, der betyder “lille søm”.

Blomsterknopper på nelliketræet. Foto: tinofrey, Wikipedia.

Kilder: denstoredanske.dk, arla.dk, wikipedia.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,071FansLike
2,393FølgereFølg

Seneste artikler

Ja, tak til normal sommertid om vinteren!

Natur- og friluftsfolk vil bevare sommertid - gerne året rundt. Svenskerne og nordmændene er overvejende enige: Skrot mørketiden. Havemøblerne frem - uret frem. Havemøblerne tilbage...

Derfor får efterårsskoven røde og gule farver

Vejret påvirker skovens høstfarver. De danske løvskove kan være et farveorgie i efteråret med oktober som højsæson inden bladene smides. Afhængig af træart og vejrforhold...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close