Ved at undersøge den grønlandske iskappe med en helt ny metode kan forskerne se, at 1970’ernes globale indsats mod syreforurening har virket.
Indlandsisen er et unikt arkiv.
Det er dansk forskning, lavet af Center for Is og Klima på Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet, som står bag de nye målinger. Den grønlandske iskappe fungerer som et helt unik arkiv. Iskernernes forskellige lag, kan nemlig fortælle om klimaet og atmosfæren sammensætning tilbage i tiden. Ved at undersøge is-kernernes forskellige lag kan man blandt andet måle andelen af forurenede stoffer og drivhusgasser. Atmosfærens syreindhold kan stamme fra forskellige kilder, men med en ny målemetode, er det muligt at skelne mellem de forskellige forureningskilder. Det sker ved at måle pH-værdien mere nøjagtig end tidligere.
Drastisk fald af industriens syreforurening.
Under industrialiseringen i 1930’erne og frem til 1960- og 70’erne voksede syreudledningen med alvorlig hast. Det medførte, at både USA og Europa i 1970’erne vedtog The clean airact ammendments. Det gik ud på, at fabrikkerne blev pålagt at påmontere filtre for at mindske forureningen af syre i atmosfæren. Resultatet har forskerne nu målt med den nye målemetode og konklusionen er klar; nemlig et syreforureningen fra industrien er faldet drastisk siden kravet om filtre på fabrikkerne blev vedtaget. Gode nyheder for både os og jordkloden.
MR/
Kilde: dr.dk