Hvornår er isen sikker?

Lignende artikler

Hvor tyk skal isen være før den kan regnes for sikker? Det spørger en læser om.

Vi har fundet svaret hos Danmarks Meteorologiske Institut. Det korte svar er, at isen skal være mellem 13 og 18 cm tyk før en isdækket sø bliver erklæret for sikker. Med de milde, danske vintre er der lange udsigter til et sådant isdække.

Har du adgang til en privat sø, har du selv ansvaret for at isen er sikker, hvis du bevæger dig derud. På offentlige søer vil kommunen ofte give tilladelse til færdsel på isen, hvis søen vurderes for sikker. Der kan dog aldrig gives garantier – så vær opmærksom hvis du færdes på is.

En tommelfingerregel siger at isen vokser med 1/10 millimeter pr. minusgrad pr. time. En periode på 24 timer med en konstant temperatur på minus 5°C skaber altså teoretisk set et lag is på 12 millimeter (24 timer * 5 graders frost * 0,1 millimeter). Der skal derfor mange dages hård frost til før isen bliver sikker nok.

Kilde: DMI

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,057FansLike
2,285FølgereFølg

Seneste artikler

Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close