Hvorfor aftager vinden ofte henunder aften?

Lignende artikler

Vinden aftager som regel henunder aften. Foto: creative commons stockphotos.

Derfor begynder det ofte at blæse mere op ad dagen!

En læser har bemærket at der ofte er vindstille i de tidlige morgentimer, hvorpå vinden tiltager i løbet af dagen – for siden at lægge sig igen henunder aften.

Forklaringen har vi fundet hos Dansk Meteologisk Institut. DMI skriver at vinden gerne tiltager i løbet af dagen på grund af solens opvarmning af atmosfæren. Det skaber bevægelse og dermed vind. Hen mod aften, når solen går ned, afkøles atmosfæren, og så falder luften til ro.
Varm luft stiger til vejrs, mens koldt luft ofte lægger sig i lavninger. Når luften varmes op lige over landjorden – stiger denne luft op og efterlader et slags “lufthul”, der i det samme erstattes af ny luft fra siden, der bevæger sig hen og erstatter pladsen. Derved skabes luftbevægelse og vind.

I følge DMI kan det sammenlignes med at man rører rundt i en gryde med vand. Når man stopper med at røre rundt, vil vandet efterhånden falde til ro. Termisk turbulens – oplevelsen af vind, er altså en form for urolig luft, der forårsages af den solopvarmede luft lige over landjorden.

Kilde: DMI

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,111FansLike
2,493FølgereFølg

Seneste artikler

Kæmpe genprojekt afdækker fuglenes evolution siden dinosaurerne

Forskere fra bl.a. Københavns Universitet er i færd med at kortlægge alle fugles genetiske arvemateriale, der skal afsløre fuglenes evolution siden dinosaurerne. Fuglene udviklede...

Motion gør dig stærkere mod corona

Undersøgelser viser at motion styrker din krops forsvarslinjer mod virus. Endnu en grund til at spænde vandrestøvlerne på og tage ud på tur. Af Marianne...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close