Korsedderkoppens hemmelighed

KorsedderkopKender du hemmeligheden bag korsedderkoppens hvide rygmærke?

Korsedderkoppen er nok den edderkop, de fleste kender. Den er almindelig overalt i naturen og dens hvide kors på ryggen gør den let at kende og har givet edderkoppen sit danske navn. Men kender du hemmeligheden bag korset?
De hvide pletter, der tilsammen udgør edderkoppens kors, fremstår ved at netop disse områder er gennemsigtige. Det hvide kors er i virkeligheden et kig ind i edderkoppens underliggende tarme, der er fyldt med lort – som er hvidt! Og derved et hvidt kors! Korset er særligt synligt på de store, voksne hun-edderkopper, der ses i sensommeren og hen på efteråret. Har hun spist godt og rigeligt er korset stort og tydeligt. Det er dog ikke kun her at edderkoppen afviger hvad angår farve.

Vidste du at edderkoppeblod er blåt og ikke rødt som vi ellers kender det?

Edderkoppers blod er ret forskelligt fra menneskers blod. I mennesker er ilten i blodet bundet til hæmoglobin, et molekyle, der indeholder jern og giver blodet den velkendte røde farve. I edderkopper, og i mange andre leddyr (som krebsdyr) er ilten bundet til et andet molekyle kaldet hemocyanin, der indeholder kobber i stedet for jern. Oxideret kobber bliver blåt/grønt og giver iltet blod den blålige farve. Derfor har edderkopper blåt blod.
/NL

Kilder: Videnskab.dk, Newton.dep.anl.gov

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder