Guldsjakalen – Danmarks nye rovdyr!

Guldsjakalen er større end ræven, men mindre end ulven. Foto: Shubhanjaincan CC BY-SA 4,0, Wikimedia

Hvad er det for et rovdyr som har fundet vej til Danmark og er den invasiv? Det og meget mere kan du blive klogere på her.

Ny art for Danmark.

Der er to arter af guldsjakalen – en afrikansk og en asiatisk/europæisk art. Der er endnu ikke en fast bestand af vilde guldsjakaler her i landet, men med observationerne de seneste år tyder alt på at guldsjakalen er godt på vej til at indtage landet fra syd.
I 2015 var det første gang guldsjakalens tilstedeværelse blev bekræftet i Danmark. Det var et trafikdræbt dyr som blev fundet i Midtjylland. DNA test kombineret med manglende øremærkning eller chip, bekræftede, at der var tale om et vildt dyr. I 2016 blev det første levende eksemplar så observeret i Lille Vildmose og i 2017 blev en guldsjakal skudt i Jylland, da jægeren tog fejl af den og en ræv.

Læs også: Fredet guldsjakal formodes skudt.

Guldsjakalen er ikke invasiv

Guldsjakalen (Canis aureus) har en utrolig god tilpasningsevne. En af årsager er dens fødevalg. Den er bestemt ikke kræsen, ja nærmest altædende, og den er god til at tilpasse menuen til det område den befinder sig i. Føden består ikke kun af animalsk føde, men også planteføde. Den æder blandt andet ådsler, frugt, bær, fugle, æg og små pattedyr.
Guldsjakalen er i fremgang i det meste af Europa og der er faste, etablerede bestande i både Tjekkiet, Polen og Østrig. Herfra er det ikke svært for strejfende individer, både at nå til Tyskland og Jylland. Da guldsjakalen er naturligt indvandret her til landet er den ikke invasiv. Det betyder også, at den ikke må skydes.

Guldsjakalen er meget tilpasningsdygtig og findes derfor i mange forskellige naturtyper fra skov til ørken. Foto: Soumyjit nandy CC BY-SA 2,0, Wikimedia

Både guldsjakalen og ulven er fredet arter i EU. Invasive arter er sat ud i naturen af mennesker eller har spredt sig til naturen ved menneskers hjælp. De er uønskede, da de udgør en trussel mod de arter vi gerne vil beskytte og som vi altid har haft. Eksempler på invasive arter herhjemme er mårhund, vaskebjørn og sumpbæver.

Læs også: Guldsjakal set i Nordjylland.

Ræv kontra guldsjakal:

  • Guldsjakalen kan farvemæssig godt minde lidt om en ræv, men der er alligevel en række markante forskelle:
  • Den er 84-105 cm lang hvor ræven kun er 58-77 cm.
  • Guldsjakalen har kortere hale end ræven.
  • Guldsjakalens halespids er sort, hvor rævens oftest er hvid/lys.
  • Den har en skulderhøjde på omkring 50 cm, hvor ræven kun er omkring 30 cm.
  • Guldsjakalen vejer 7 – 15 kg, hvor ræven vejer 4,5 – 8 kg.

Vidste du;

Foto: Rafal Kowalzyk m.fl. CC BY 4,0, Wikimedia

At guldsjakalen også kan slå sig ned nær menneskelig bebyggelse og ernære sig af affald – også i byerne?

At guldsjakalens to midterste trædepuder på forpoterne er delvis sammenvoksede?

At der også lever guldsjakaler i ørkenområder, bjerge og skovområder i andre dele af verden?

At eksperter mener, at både guldsjakalen og den nyligt genindvandrede ulv, er kommet til Danmark via store øde skovområder fra Sachsen i Østtyskland til Danmark?

At guldsjakalen er en mindre slægtning til ulven?

Læs også: Guldsjakalen havde alligevel testikler.

MR/

Featured billede: Puru150 Cc BY-SA 4,0, Wikimedia

Kilde: ulveidanmark.ku.dk, svana.dk, jaegerforbundet.dk,

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder