Giraffen er kommet på den røde liste over sårbare arter!

Giraffen er verdens højeste landlevende dyr. Foto: Niels Lisborg, NaturGrafik
Giraffen er verdens højeste landlevende dyr. Foto: Niels Lisborg, NaturGrafik

Med et fald i bestanden på omkring 40 procent over de sidste tre årtier er giraffen nu kommet på Den Internationale Union for Naturbeskyttelse (IUCN) røde liste over ”sårbare arter”.

Høj risiko for udryddelse.
Der er i dag 98.000 individer tilbage af verdens højeste landpattedyr, giraffen. Grundet den store tilbagegang, der har været i bestanden gennem de sidste 30 år har IUCN konkluderet, at giraffen er truet af udryddelse. Den har derfor kommet på IUCN’s røde liste over ”sårbare arter”. Meldingen er kommet på en FN-konference om biodiversitet i Cancun, Mexico. Årsagen til giraffens store tilbagegang skyldes blandt andet ulovlig jagt, ekspanderende jordbrug, miner samt uroligheder blandt befolkningsgrupper.

Afgrøder på den røde liste.
Men det er ikke kun giraffen som er kommet på den røde liste. Vilde sorter af afgrøder som eksempelvis havre, byg og solsikker har også fundet plads og betragtes nu som ”sårbare arter”.
Af dyrearter kan nævnes gråpapegøjen. Den har tidligere ligget på det røde liste som sårbar, men er nu i så høj risiko for at blive udryddet, at den er blevet ophøjet fra ”sårbar” til ”truet”. Årsagen hertil skal dels findes ved, at papegøjens naturlige leveområder i Centralafrika bliver mindre og mindre og dels bliver der fanget for mange gråpapegøjer. Papegøjen er et populært kæledyr da den kan efterligne menneskets tale.

MR/

Kilde: dr.dk

 

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE