Det går mod lysere tider

Lignende artikler

Januar slutter med ca. 1½ times mere sollys i forhold til december.

Vinterens mørke er mærkbart på retur – selvom vi endnu ikke har taget hul på februar og kyndelmisse. Vi har fået 1½ time mere sollys.

Siden vintersolhverv den 21. december, årets korteste dag, er dagen nu forlænget med ca. 1½ time her på overgangen mellem januar og februar. Og hver dag får vi i øjeblikket ca. 4 minutter mere lys.
De første vintergækker er dukket frem – og selv om februar sagtens kan blive bidende kold er der som ofte masser af forårstegn i februar, hvis vi har øjnene med os.

Lyset vendte ved juletid.
Ved decembers vintersolhverv er daglængen kun ca. 7 timer og det fleste møder på arbejde i mørke og kører hjem fra arbejde i mørke. Der er ikke noget at sige til at de gamle vikinger fejrede at vinterens mørke havde nået sit maksimum og lyset begynder at tiltage. Det var vikingerne, der først brugte ordet “jul” som en midvinterfest. Folk i Norden har fejret jul, længe før de hørte om, at Jesus blev født. Man fejrede jul i Danmark allerede i 600-tallet.

Spæde vintergækker kigger frem. Her fotograferet sidst i januar.

Kyndelmisse.
Også i februar er der lysfest. Den katolske kirke holder lysmesse den 2. februar. En dato vi herhjemme kender som kyndelmisse. Kyndelmisse er en fordanskning af de latinske ord for lysmesse: kyndel = candelarum, lys og missa = messe.
Allerede en uge ind i februar er dagen tiltaget med ca. 2 timer og sidst på måneden er dagen blevet tre timer længere.
/JN

Kilder: Dmi.dk, Dr.dk, Wikipedia.

Seneste artikler

Kæmpe genprojekt afdækker fuglenes evolution siden dinosaurerne

Forskere fra bl.a. Københavns Universitet er i færd med at kortlægge alle fugles genetiske arvemateriale, der skal afsløre fuglenes evolution siden dinosaurerne. Fuglene udviklede...

Motion gør dig stærkere mod corona

Undersøgelser viser at motion styrker din krops forsvarslinjer mod virus. Endnu en grund til at spænde vandrestøvlerne på og tage ud på tur. Af Marianne...
ANNONCE
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close