Sov ude om vinteren – og hold varmen i soveposen

Det kræver måske lidt tilløb, men det er en intens oplevelse at overnatte udendørs om vinteren. Foto: Shantia, Dreamstime.

En lang, aktiv dag derude giver røde kinder og naturlig træthed og det er så herligt at kravle i soveposen mens de sidste gløder knitrer fra bålet eller måske en regnbyge trommer let på teltdugen. Dem, der har prøvet det vil give mig ret, men der skal måske lidt ekstra initiativ til at prøve en overnatning i det fri i den danske vinter.

Af Marianne Riis.

Man sover helt fantastisk udendørs, der er dog et basalt krav: At kunne holde varmen i soveposen! Her kommer 10 gode tips, der holder dig varm natten igennem.

1. Hold dig tør og i læ for vind!
Dit valg af sovested skal selvfølgelig skærme dig mod vejret – regn og vind. Det klarer teltet, shelteren eller bivuaken forhåbentligt. Du skal dog også, så vidt muligt, sikre dig at kroppen er varm og tør når du kravler i soveposen. Har du haft fødderne i støvlerne hele dagen, så tag gerne et par nye, tørre uldstrømper på inden du kravler i posen.
Fugt afleder kropsvarme meget effektivt og derfor er det en god ide at dit tøj og kroppen er tør inden du hopper i posen.

2. Vær varm – uden at svede, inden du hopper i posen.
Soveposen skal holde dig varm, men det er dig selv, der er varmekilden. Det er altså din krop, der varmer soveposen. Soveposen virker som en termokande. Hvis du putter noget varmt i, så holder den det varmt. Undgå derfor så vidt muligt at kravle kold i soveposen. Fryser du så få gang i blodomløbet lav nogle sprællemænd og englehop for at sætte gang i blodomløbet, men ikke så du sveder, da fugten kan være afkølende.

3. Tag noget omkring hals og hoved.
Dit hoved og hals er ofte blottet over soveposen. Selvom mange soveposer kan snøres helt tæt omkring ansigtet, så foretrækker jeg at have hovedet fri over soveposen og i stedet dække hoved og hals med en hue/hætte og en hals-tube eller buff (annoncelink til mange modeller fra Outmore.dk) – en enkel, men genial beklædning. Det er en myte at man kan afgive 50% kropsvarme eller mere ved ikke at have hue på. Det reelle tal er snarere 10 %, men det er også værd at tage med og hovedet er ofte mere kuldefølsomt end andre dele af kroppen.

Et halsrør – også kaldet Buff, halsvarmer, neck-warmer m.m. er også fin at sove med om natten. Den kan trækkes op og dække hoved og øre, mens ansigtet stadig er frit.

4. Brug en lagenpose, hvis det er koldt.
En lagenpose – også kaldet en inderpose, er ekstraudstyr til soveposen. For mig er det primære formål med lagenposen oftest, at selve soveposen skånes for noget af det skidt og snavs, men let trækker med ned i posen. Derved reduceres behovet for vask af soveposen (der i øvrigt skal gøres rigtigt for at soveposens isolerende effekt bevares). Lagenposen virker dog også isolerende og kan faktisk sikre dig nogle graders ekstra komfort. Er det koldt derude er en lagenpose et godt supplement. Lagenposer af bomuld er lette at vaske i vaskemaskinen og kan fås fra omkring 200 kr. Lagenposer af silke er dyrere, men også lettere og mere åndbare. Endelig kan man købe lagenposer af fleece. Den er tungere, fylder mere, men giver også mest varme. Tjek et udvalg af lagenposer hos Friluftsland og Outdoor Pro (annoncelink til butik). De har begge god kundeservice og levering.

5. Undgå at sove i for meget tøj i soveposen.
Tidligere var det god latin at man næsten sov nøgen i soveposen ud fra devisen at kroppen skal varme soveposen og ikke omvendt. En underbeklædning af uld – gerne af blødt merino-uld, kan dog klart anbefales.
Jeg har selv købt ved Outdoor Pro (annoncelink til butik), der har et bredt udvalg af uldundertøj. Har du overtøj på i soveposen har kroppen sværere ved at komme af med fugt og fugten kan få dig til at fryse.
Jeg er selv en frossenpind og har derfor gode erfaringer med varme, tørre uldsokker i soveposen.

Førhen var det god latin at sove næsten nøgen i soveposen, men til vinterbrug anbefales varmt uldundertøj – gerne af merino-uld. Her er jeg godt pakket ind i en behagelig ACLIMA Warmwool Hood Sweater med hætte og forlængede ærmer. Den har været en god ven i vinterkulden og kan også fint bruges uden hætte. Den fås hos Outdoor Pro (annoncelink til butik).

6. Undgå jordkulde – brug et godt underlag.
En af de vigtigste råd, når det kommer til at holde varmen er at sove isoleret fra den kolde jord. Her er et godt, isolerende liggeunderlag vigtigt. Seriøse liggeunderlag har af producenten fået tildelt en såkaldt R-værdi, der angiver modstand mod varmeoverførsel, hvilket i praksis betyder hvor kold jorden må være, for at man ikke kommer til at fryse. Ofte er det netop fra jordkulde man fryser. Man kan købe liggeunderlag med alt fra fiber, dun og folie, der alle isolerer mod jordkulde. Lige meget hvor god en sovepose, du har, så er det lige så vigtigt med beskyttelse mod jordkulde. Til brug i en kold, dansk vinter bør du kigge efter liggeunderlag med en R-værdi mellem 4-6. Se et udvalg og mere viden om liggeunderlag her. (annoncelink til OutdoorPro)

7. Vælg den rigtige sovepose.
Der er stor forskel på sommer-soveposer og vinter-soveposer. Kig efter soveposens komfort-temperatur, der gerne skal gå et par grader lavere end den aktuelle temperatur, hvor du skal bruge den. Du kan læse mere om valg af den rigtige vintersovepose i denne artikel.
Husk soveposen bør så vidt muligt passe til dig. D.v.s. hverken alt for stor eller alt for lille. Hvis din soveposen er alt for lang og stor kan det være sværere for dig at varme soveposen op. Stop evt. dit tøj ned i fodenden. Det har yderligere den fordel at tøjet er mere behageligt at trække i næste morgen.

Vælg den rigtige sovepose. Kig efter soveposens komfort-temperatur, der gerne skal gå et par grader lavere end den aktuelle temperatur, hvor du skal bruge den.

Hvis soveposen er for lille og stram, er der dels ikke nok luft til isolation og man risikerer at mase isoleringen flad, så soveposens isolerende effekt reduceres.
Har du en dun-sovepose er det ekstra vigtigt at du ruller soveposen ud i god tid, før du går til ro. Dunene skal have tid til at folde sig ud. Det er luften mellem dunene eller fiberen i soveposen, som giver isolationen.

8. Kravl ikke sulten ned i soveposen.
Du holder bedst varmen, hvis du har fået nok at spise. Har du fået nok mad, har du også et højere blodsukkerniveau. Det gør det lettere for kroppen at modstå kulden.

9. Husk at tisse af.
Husk at tisse af inden du hopper i soveposen. Det er ikke altid det man har mest lyst til ude i vinterkulden væk fra bålet og teltet, men du taber meget varme, hvis du skal ud af posen om natten – kun i undertøj.

10. Udnyt andres kropsvarme.
Er i flere på vintertur med udendørs overnatning, så udnyt hinandens varme. Placer dem, som fryser mest, i midten f.eks. børn eller kvinder (der generelt er mere kuldskære end mænd). Er I afsted som et par er det også en fordel at ligge så tæt som muligt.

God fornøjelse – og jo, det er faktisk fedt at sove udendørs – også om vinteren!

Få erfaring inden du kaster dig ud i de koldeste nætter. Uheldige omstændigheder kan være livsfarligt. Start med milde vinterdage og ordentligt udstyr – gerne hvor temperaturen er over frysepunktet.

NaturGuide.dk tester og sammenligner netbutikkerne i relation til brugervenlighed, sikker netbetaling og kundeanmeldelser. Som altid gør vi opmærksom på at NaturGuide.dk modtager et provenu for annoncer, henvisninger og salg, men vi går aldrig på kompromis med vores egen overbevisning. 10 % gives til naturbevarende formål uden ekstra udgift for forbrugeren. Vi tager forbehold for prisændringer hos producenter og netbutikker.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder