Vintervisit af sibiriske sandløbere

Lignende artikler

Sandløber
Sandløbere i vandkanten, fotograferet i december.

Den tillidsfulde sandløber, den lyseste af vores ryler, kan opleves ved kysten. De er på besøg fra Grønland og Sibirien.

Af Marianne Riis.
Ikke mange steder herhjemme kan give frisk luft og sunde, røde kinder som vores vinterkyster. Her kan være bidende koldt, hvor bølgerne kaster frådende skum ind på stranden. Er man varmt klædt på giver det overskud til indtryk og så er stranden på denne årstid næsten altid en oplevelse.
I juledagenes overflod af mad i rigelige mængder holder jeg meget af en travetur langs kysten – både de skærmede østvendte kyster og det mere brutale Vesterhav.
Lige nu kan opleves flokke af snespurve på træk, men også små, lyse ryler, sandløbere, der er på besøg helt oppe fra Grønland eller Sibirien.
De små sandløbere (Calidris alba) er ret tillidsfulde. Måske har de ikke lært at være bange? De løber i flokke helt ude i vandkanten og snupser de smådyr som bølgerne bringer ind på stranden.

De tillidsfulde ryler løber helt ude i vandkanten.

Sandløberen har sort næb og sorte ben og helt snehvid underside. Dens latinske navn “alba” betyder hvid.
Det er ret fascinerende at se hvordan fuglene aktivt jager smådyr i vandkanten – og følger med når vandet trækker sig tilbage. Det er i de få sekunder inden næste bølge rammer, at havets smådyr skal fanges og spises. Frem og tilbage – frem og tilbage…
Af og til overrasker en pludselig bølge og fuglene må ty til vingerne for at undgå at blive dækket i saltvand.

Sandløber
Sandløber, der venter på hvad bølgerne bringer ind af spiseligt.

Nogle sandløbere vælger at overvintre i Danmark. Prøv at bemærke de små ryler næste gang du besøger kysten.

Kilde: Dof.dk.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,114FansLike
2,500FølgereFølg

Seneste artikler

Boganmeldelse: På sheltertur

På sheltertur. En guide til nære oplevelser i naturen. Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg Friluftsliv har fået et stigende tag i den danske befolkning....

Naturen i december

December er årets mørkeste tid og dog også måneden, hvor mørket vender og dagene langsomt begynder at tiltage i længde. December er opkaldt efter...

Lav nemt selv brændte mandler over bål eller grill.

Brændte mandler hører normalt julen til, selvom de er lækre året rundt. Den traditionelle juleknas tilberedes ofte udendørs på markeder eller ved boder på...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close