Det går mod lysere tider

Januar slutter med ca. 1½ times mere sollys i forhold til december.

Vinterens mørke er mærkbart på retur – selvom vi endnu ikke har taget hul på februar og kyndelmisse. Vi har fået 1½ time mere sollys.

Siden vintersolhverv den 21. december, årets korteste dag, er dagen nu forlænget med ca. 1½ time her på overgangen mellem januar og februar. Og hver dag får vi i øjeblikket ca. 4 minutter mere lys.
De første vintergækker er dukket frem – og selv om februar sagtens kan blive bidende kold er der som ofte masser af forårstegn i februar, hvis vi har øjnene med os.

Lyset vendte ved juletid.
Ved decembers vintersolhverv er daglængen kun ca. 7 timer og det fleste møder på arbejde i mørke og kører hjem fra arbejde i mørke. Der er ikke noget at sige til at de gamle vikinger fejrede at vinterens mørke havde nået sit maksimum og lyset begynder at tiltage. Det var vikingerne, der først brugte ordet “jul” som en midvinterfest. Folk i Norden har fejret jul, længe før de hørte om, at Jesus blev født. Man fejrede jul i Danmark allerede i 600-tallet.

Spæde vintergækker kigger frem. Her fotograferet sidst i januar.

Kyndelmisse.
Også i februar er der lysfest. Den katolske kirke holder lysmesse den 2. februar. En dato vi herhjemme kender som kyndelmisse. Kyndelmisse er en fordanskning af de latinske ord for lysmesse: kyndel = candelarum, lys og missa = messe.
Allerede en uge ind i februar er dagen tiltaget med ca. 2 timer og sidst på måneden er dagen blevet tre timer længere.
/JN

Kilder: Dmi.dk, Dr.dk, Wikipedia.

Seneste fra Naturmagasinet

Ugens mest læste

Aktuelt i naturen

Fra arkivet...