Flere individer af den invasive og uønskede kinesiske uldhåndskrabbe er fanget i Karrebæk Fjord ved Næstved.
Berygtet og frygtet.
Krabben som også kaldes for bokserkrabben, er på listen over de 100 værste invasive arter i verden. Krabben stammer oprindelig fra Østasien og er ikke naturligt hjemmehørende på vore kanter. Den er især frygtet for dens evne til at grave huller og lave gangsystemer. Vi har hidtil været skånet for den i Danmark og kun set få eksemplarer, men Tyskland har haft deres sag for. Her har krabben hærget de tyske farvande og det skønnes, at den har forårsaget skadet på diger, for op mod omkring 600 millioner kroner.
Skal bekæmpes.
Når krabben kan hærge i Tyskland skyldes det ifølge Naturstyrelsen formentlig, at det ballastvand som skibene tømmer ud, indeholder krabbelarver.
Krabben blev tidligere på året fanget to gange i Limfjorden og en fisker i Karrebæk Fjord, Kurth Hansen har da også fanget et eksemplar for tre år siden.
Ifølge Naturstyrelsen bør arten bekæmpes. Fiskerne anbefales at slå krabberne ihjel eller give dem til de større akvarier, hvis de får dem i nettet.
Ifølge Danmarks Naturfredningsforening har man hidtil antaget, at de danske farvande var for kolde til den uønskede krabbe, men klimaændringer og stigende havtemperaturer kan måske bane vejen for arten i Danmark. Krabben vil være næsten umulig at bekæmpe, da en enkelt frugtbar kinesisk uldhåndskrabbe kan lægge op mod 800.000 æg. Derudover kan den leve i både, brakvand, ferskvand og havvand.
MR/
Kilde: Danmarks Naturfredningsforening, tv2.dk