Fjæsingen med de giftige pigge er i fremgang

Fjæsingen hører til blandt de giftigste fisk i Nordeuropa. Foto: NaturGrafik.dk

Det er sådan set ikke nyt, at der er flere fjæsinger ved de danske kyster og fjorde. Ifølge Statens Naturhistoriske Museum, København Universitet har fisken været i fremgang de seneste 15-20 år.

Her om sommeren søger fjæsingen ind mod kysterne for at gyde og derfor er der ekstra grund til at være opmærksom når du skal ud og bade. Fisken der har giftige pigge på rygfinnen og på gællelågene, ligger ofte om dagen let gravet ned i sandbunden. De kan derfor være svære at spotte når du bader. Fjæsingen hører til blandt de giftigste fisk i Nordeuropa og bliver man stukket af fisken kan det mærkes. Det er meget smertefuldt.

Badesko kan beskytte dig mod fjæsingens stik

Aktuelle annoncepriser og tilbud (opdateres hver uge)

Fjæsingen findes mange steder i de danske farvande især i Kattegat og i flere fjorde, men også i Nordsøen er den blevet mere almindelig. Ifølge Henrik Carl, der er fiskespecialist og forskningsmedarbejder, kan det hænge sammen med, at det ikke går så godt for de store fisk i vores farvande. Eksempelvis har torskebestanden det meget dårligt.
Fjæsingen bliver ikke overvåget men hos Statens Naturhistorisk Museum erfarer de, at både lystfiskere og erhvervsfiskere fanger mange flere fjæsinger end tidligere.

Det er i øvrigt en god spisefisk når først giftpiggene er fjernet, for selvom at fisken er død er piggene stadigvæk giftige.

Læs mere om fjæsingen og om hvordan du beskytter dig mod stik og hvad du kan gøre hvis uheldet er ude: Sådan undgår du stik fra fjæsingen “Havets hugorm”

Kilde: dr.dk

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE