Stinkende Storkenæb synes at være blevet mere almindelig de senere år – og ses nu i mange haver, gerne i halvskygge ved træer og buske, der hvor plæneklipperen ikke kommer.
af Marianne Riis, VisitNature.
Den står hist og her i det danske sommerland og efterhånden i mange haver. Den ser smuk og uskyldig ud med sine fine, sarte, lyserøde blomster. Hvis man ikke ved bedre kan man da også godt blive snydt. Planten med det knap så flatterede navn Stinkende storkenæb (Geranium robertianum) har nemlig fået navnet af en grund!
Jeg har den selv som vildtvoksende plante i min have, hvor den vokser som en smuk haveukrudt. Man skal dog ganske tæt på før navnet kommer til sin ret.
Hvis man ikke umiddelbart synes den er slem at lugte til, skal man blot gnide fingrene mod stænglen eller nulre nogle af bladene. Herefter er der ingen tvivl! En meget markant lugt, nærmest urinagtig, møder dig.
Derfor hedder den storkenæb.
Selve navnet Geranium har storkenæbs-slægten fået på grund af planternes frugter. De har et langt “næb” som med lidt god vilje minder lidt om et næb fra en stork eller trane. På græsk hedder traner geranos, hvilket jo minder meget om det latinske geranium.
Planten er giftig.
Stinkende storkenæb er giftig, men hverken det eller lugten afholder en del insekter i at besøge den. Den er dog særlig populær hos flere aftensværmere som ynder dens nektar.
Dog er den knap så populær hos fluer og andet utøj, hvis man skal tro folkemedicinen. Her er stinkende storkenæb kendt for at holde fluer og “utøj” væk. Planten skulle også være virksom mod gigt og en hel række andre sygdomme. Da planten er giftig kan det dog ikke anbefales, at man selv går i gang med at eksperimentere.
Stinkende storkenæb synes at være blevet mere almindelig de senere år – og ses nu i mange haver, gerne i halvskygge ved træer og buske, der hvor plæneklipperen ikke kommer.
Lugt eller ej, smuk er den! – og den har forsat en plads i min have.
Fakta om stinkende storkenæb:
Udbredt over store dele af jorden. I Danmark mest almindelig mod øst.
Blomstens kronblade er lyserøde med lidt mørkere striber.
Det er en staude som blomstrer hele sommeren.
Det er en 1-2 årig urt som ynder løvskovene.
MR/
Kilde: Nordens flora, Bo Nylén m.fl., GAD; Naturhistoriskmuseum.dk, fugleognatur.dk.