Naturen i august

Naturen netop nu af naturvejleder Sabine Jensen.
August er en herlig måned. Det er nu at frugter i skov og hegn bliver modne og det er nu at lyngen blomstrer på heden. Brombær, blåbær og tyttebær kan plukkes og gemmes til vinteren som marmelade, gele og saft.

Der er dukket flere spisesvampe frem i skoven og på marken kan man finde friske, hvide støvbolde. August er opkaldt efter den romerske kejser Augustus. August betegnes også meget passende som “høstmåned”. Det eneste lidt vemodige er, at sommeren går på hæld. Alt for tidligt efter min mening! Birketræet er allerede begyndt at få gule blade.

Men hvor noget afslutter begynder noget nyt. For hugormen starter en ny æra. Det er netop nu at hugormen føder sine unger og ved vandhullet lægger guldsmeden sine æg. Egernet får sit 2. kuld unger.

Kornmod
I august er der ofte optræk til torden. Af og til opleves kornmod – et augustfænomen, hvor man kan se glimt på himlen i det fjerne, men ikke høre tordenbulderet. Navnet “kornmod” skyldes, at fænomenet optræder når kornet er modent. Det er normalt i august, at landmanden skal have korn og halm i hus og vejret er afgørende når der høstes.

Kolibri i blomsterbedet
I august kan vi opleve besøg fra den specielle natsværmer Duehale, der gerne er aktiv om dagen. Duehalen er en vandresommerfugl fra syd som vi med lidt held kan opleve over hele landet. Ved første øjekast ligner det næsten en lille fugl – en kolibri, når den på svirrende vinger står stille i luften – alt imens den stikker sin lange snabel ned i blomsten for at suge nektar. Ved sommerens ophør trækker sværmeren sydpå.

Ahorn får rynkepletter på bladene
På ahorn eller ær som træet også kaldes kan der nu ses en masse sorte pletter på bladene. Det er svampen Rynkeplet (Rhytisma acerinum), der skaber det plettede mønster og får bladene til at se efterårsagtige ud. Fænomenet kan ses over hele landet.

Hvepsene bliver nærgående
Her sidst på sommeren bliver hvepsene mere nærgående og virker mere aggressive. De ældre hvepse er på udkig efter søde sager og tiltrækkes let af marmelade, saftevand og andet godt.
Når dronningen i hvepseboet er død falder hele systemet i hvepseboet sammen og de lederløse hvepse ophører med at passe pupper og larver og tager i stedet på selvstændigt rov og bliver yderst nærgående og ofte ubehagelige for os.
Hvepsene lever dog på lånt tid. Når efteråret og kulden kommer dør de.

Skimmelsvamp i kartoflerne
Hvert år i august får mine kartofler skimmelsvamp. Især i våde perioder har skimmelsvampene gode betingelser. Næsten alle kartoffeltoppene i haven er blevet angrebet. De bliver brune og visne i toppen. Det bedste værn er at fjerne alle angrebne toppe langt væk, så skaden ikke når ned i selve kartoflerne.
Landmanden bruger kemi og sprøjter sine kartofler, men for køkkenhaveejeren, er det et fænomen vi må leve med. Og for mit vedkommende går det ganske godt.

Mursejleren trækker syd på!
Lyden af skrigende mursejlere på himlen er for mig lyden af sommer. Mursejleren, der lidt ligner en langvinget svale, er nu på vej mod Afrika. Den er mere en nogen anden fugl uafhængig af landjorden. Kun når den skal bygge rede og fodre unger må den lande på fast grund. Typisk huller i højhuse, kirker eller siloer. Mens den er i Afrika er det ikke sikkert den rører jorden før den om et halvt år igen kommer tilbage til ynglepladsen. Tænk at kunne sove i luften!

Snogeunger
Snogens unger kommer til verden i sensommeren og i modsætning til hugormen kommer snogeungen ud af et æg ligesom en kylling. Snogen kan blive op til 140 cm lang og er vores største slange. Lidt af en kontrast til den lille fyr Niels har i hånden.

Urter til kryddersnaps
August måned er rig på mange aromatiske urter, som kan bruges til fremstilling af hjemmebrygget kryddersnaps. Det spændende ved at fremstille sin egen kryddersnaps, er at man herigennem får kendskab til den rigdom af anvendelige urter vores danske natur rummer og man kan skabe sin helt egen smagsoplevelse.  Der kan laves mange fine kryddersnapse i august.

Højsæson for græshopperne
I august er alle vores græshopper på banen – både markgræshopperne og løvgræshopperne. Om foråret og i forsommeren synger fuglene, men her i sensommeren, hvor fuglestemmerne er forstummet, er det græshopperne, der tager over. Man kan høre de forskellige arter spille (eller stridulere, som det kaldes). Hannerne forsøger at lokke hunnerne til.
Med alderen mister vi desværre evnen til at høre græshoppernes høje frekvenser, så nyd dem mens du kan.

Morild
Husk så også at det er nu at morild bedst kan opleves ved vores kyster. Prøv at gå en soppe-tur langs stranden en lun sensommeraften. Morild kommer fra alger med lysproducerende organer og stimuleres af bevægelser i vandet. Fænomenet viser sig som et fantastisk, til tider næsten overnaturligt, lysspor i vandet.

God tur derude…

Det sker også i august:

 

 

Læs også...

Seneste..

Mere fra NaturGuide.dk