Møde med sandhugormen (Vipera ammodytes).
Af Naturvejleder Niels Lisborg.
Umiddelbart er Europa ikke den bedste verdensdel for slangeentusiaster, hvilket nok passer fint for de tusinder af danske feriegæster, der hvert år holder ferie i Sydeuropa.
Europa – og mange af de populære feriemål kan dog ikke sige sig fri for flere arter af giftslanger.
Jeg havde selv oplevelsen for få år siden pludselig at stå “ansigt til ansigt” med Europas giftigste slange: sandhugormen!
Det var på en dejlig sommerferie i Kroatien, hvor vi bevægede os op ad en stenet bjergvej i nærheden af vores feriehus. Pludselig kravlede en rødbrun slange på knap 1 meter henover vejen foran os. Den rullede sig sammen i forsvarsstilling i vejkanten da vi kom tættere på. Det var første gang jeg så en sandhugorm!
Førstehjælp.
Bliver man bidt af sandhugormen, der regnes for den giftigste hugorm i Europa er den umiddelbare førstehjælp at den bidte person, så vidt muligt skal holde sig i ro – og transporteres til læge/hospital.
Flere dødsfald som følge af bid fra sandhugorm.
I nyere tid (efter år 2000) kendes der dødsfald som følge af bid fra en sandhugorm bl.a. i Kroatien, Grækenland, Makedonien og Rumænien. Dødsfald er dog heldigvis sjældne.
Sandhugormen findes i flere underarter fordelt over det sydlige Europa, Balkan og dele af Mellemøsten.
Det latinske navn “Ammodytes” kommer fra det græske ord ammos, der betyder “sand“, og ordet “dutes”, der betyder “nedgraver” eller “dykker”. Navnet er misvisende da arten ikke er specielt knyttet til sand, men derimod oftest findes i klippeterræn. Det engelske navn horned viper eller long-nosed viper er mere rammende da artens bedste kendetegn er et horn af skæl forrest på hovedet.
Ikke aggressiv.
Sandhugormen jeg mødte i Kroatien lod sig betragte længe nok til at vi tydeligt kunne se dens “horn” – og tilmed tage nogle fine fotos.
Heldigvis er sandhugormen ikke kendt for at være aggressiv. Den vil, ligesom vores hjemlige hugorm, flygte hvis der mulighed for det. Men værd at vide, at der på vandreturen i det sydøstlige Europa kan findes dyr, der kræver en vis opmærksomhed.
Sandhugormen er fredet i EU og beskyttet som følge af Bern konventionen.
Kilder: Vipersgarden.at, Wikipedia, ncbi.nlm.nih.gov, dalmatiatrekking.com.
Featured foto/forside: Elena Terkel, Wikimedia Commons.