Dejlig hjemmelavet hyldebærsaft!

De modne hyldebær plukkes i september.
De modne hyldebær plukkes i september.

hyldebaer02En af efterårets mange glæder er de modne hyldebær. I september til ind i oktober hænger de smukke, mørke bær og frister mange steder i naturen. Og på en kold efterårsdag eller vinterdag findes der ikke meget som kan slå en varm kop hyldebærsaft.

Hyldebærsaft ca. 1½ – 2 liter.

Ingredienser:

  • 1,5 kg modne hyldebær.
  • 4-6 æbler (afhængig af størrelsen). De må gerne være sure.
  • 750 ml vand.
  • 600 g (økologisk) rørsukker.
  • 2-3 spsk. friskpresset citronsaft.
  • 1½ tsk. Flydende atamon (det er ikke nødvendigt, at tilføje atamon, men det forlænger holdbarheden på saften).

Fremgangsmåde:

  1. Skyl og rib bærrene. De store stængler kan klippes af men de helt små må gerne blive siddende.
  2. Skyl æblerne og fjern kernehuset. Skær æblerne i både eller grove tern.
  3. Kog bær og æbler i vandet i cirka 30 minutter eller indtil bærrene brister.
  4. Si bærrene fra saften over i en anden gryde. Eventuelt i en saftpose eller i et dørslag med et tyndt klæde i bunden. Lad det stå lidt for at få alt saften ud af bærrene.

    hyldesaft_gryde
    Bær og æbler koges i ca. 30 minutter.
  5. Når alt saft er siet fra tilsættes rørsukker og citronsaft. Blandingen gives et hurtig opkog indtil sukkeret er opløst. Tilsæt atamon og hæld saften på skoldede flasker der straks efter lukkes.

TIP: Hyldebærsaft kan sagtens fryses ned, så der er til hele vinteren.

Hvis der er tilsat atamon kan saften holde sig en pæn rum tid i køleskabet men når først flasken er åbnet er det min erfaring, at den bør drikkes inden for 1-2 uger.

Man kan også tilsætte en håndfuld frisk timian eller en kanelstang. Sidstnævnte kan anbefales i december.

Hyldebærsaft kan drikkes både varmt og koldt.
Hyldebærsaft kan drikkes både varmt og koldt.

HUSK: hyldebær må ikke spises rå. Heller ikke i smoothies. Det gælder også for de umodne, grønne bær, blade eller bark fra hyld. Hyld indeholder nemlig stoffer som kan udvikle blåsyre som blandt andet kan give opkast og diaré. De modne bær skal koges mindst 20 minutter for at fjerne de giftige stoffer.

Fakta om hyldebær:

  • Almindelig hyld (Sambucus nigra) er en busk som kan blive flere meter høj.
  • Hyld er hårdfør og tåler både vind, skygge og frost.
  • Vokser over det meste af landet, gerne i skovbryn, levende hegn og omkring bebyggelse, hvor jorden er kvælstofholdig.
  • Blomstrer i juni og juli.
  • Bærrene modnes i september og oktober.
  • Kernerne i hyldebær kan give maveproblemer og er derfor ikke egnet til syltetøj og marmelade.
  • Hyldebær har et højt indhold af A- og C-vitamin.

MR/

Seneste fra Naturmagasinet

Ugens mest læste

Aktuelt i naturen

Fra arkivet...