Sæt farver på tilværelsen med vilde stedmoderblomster. Giv din mad et ekstra farvespil.
Af Marianne Riis, VisitNature.
“Næste gang du skal ud i naturen så kig efter de smukke, vilde stedmoderblomster. De er sublime til at pynte i vores nordiske køkken, uanset om det er til dyrekøllen, en is-dessert eller som pragtfuld farvespil i salaten”
Hvorfor ikke give vores solide, nordiske mad et ekstra strej af gastronomisk elegance med vores hjemlige vilde blomster, hvor af flere kan hentes lige uden for døren. Næste gang du skal ud i naturen så kig efter de smukke, vilde stedmoderblomster. De er sublime til at pynte i vores nordiske køkken, uanset om det er til dyrekøllen, en is-dessert eller som pragtfuld farvespil i salaten. Du kan finde vild stedmoder i blomst til langt hen på efteråret.
Den almindelige stedmoder kan findes over hele landet ved marker, overdrev og ofte også i parker og haver. Den ses oftest, hvor jorden har været kultiveret og gerne på sandede jorder. Selve planten bliver typisk ca. 15 cm høj. Farven varierer fra hvid, gul til blå og violet. På latin hedder den meget passende Viola tricolor og har så godt som altid blåviolette, hvide og gule farver. Som man kan læse af det latinske Viola er stedmoderblomsten i familie med violen – en anden glimrende spiseblomst, der dog kun er aktuel forår og forsommer. Den lidt mindre ager-stedmoder kan også fint bruges. Den optræder næsten altid kun i sarte hvide og gule farver.
Det er kun selve blomsten, der kan spises, men gerne hele blomsterhovedet. Smagen er ret beskeden og neutral, men den giver til gengæld fuld valuta for øjet.
Brugt i naturmedicin
Naturens vilde stedmoderblomster har langt tilbage i tiden været brugt i naturmedicin og ikke mindst i Rusland har stedmoderblomsten indgået i naturmedicinen – bl.a. mod lungebetændelse og sågar kræftsygdomme.
Kilder: Helsenyt.com, Nordens Flora/Nylén og Løjtnant, IcanGarden.com.