Vilde blomster giver maden kulør

Lignende artikler

Sæt farver på tilværelsen med vilde stedmoderblomster. Giv din mad et ekstra farvespil. 
 Af Marianne Riis, VisitNature.

“Næste gang du skal ud i naturen så kig efter de smukke, vilde stedmoderblomster. De er sublime til at pynte i vores nordiske køkken, uanset om det er til dyrekøllen, en is-dessert eller som pragtfuld farvespil i salaten”

Vilde stedmoderblomster som pynt på bøffen
Der skal være noget for øjet. Her vækker den vilde blomst opmærksomhed på den grillstegte bøf.

Hvorfor ikke give vores solide, nordiske mad et ekstra strej af gastronomisk elegance med vores hjemlige vilde blomster, hvor af flere kan hentes lige uden for døren.  Næste gang du skal ud i naturen så kig efter de smukke, vilde stedmoderblomster. De er sublime til at pynte i vores nordiske køkken, uanset om det er til dyrekøllen, en is-dessert eller som pragtfuld farvespil i salaten. Du kan finde vild stedmoder i blomst til langt hen på efteråret.
Den almindelige stedmoder kan findes over hele landet ved marker, overdrev og ofte også i parker og haver. Den ses oftest, hvor jorden har været kultiveret og gerne på sandede jorder. Selve planten bliver typisk ca. 15 cm høj. Farven varierer fra hvid, gul til blå og violet. På latin hedder den meget passende Viola tricolor og har så godt som altid blåviolette, hvide og gule farver. Som man kan læse af det latinske Viola er stedmoderblomsten i familie med violen – en anden glimrende spiseblomst, der dog kun er aktuel forår og forsommer. Den lidt mindre ager-stedmoder kan også fint bruges. Den optræder næsten altid kun i sarte hvide og gule farver.

Det er kun selve blomsten, der kan spises, men gerne hele blomsterhovedet. Smagen er ret beskeden og neutral, men den giver til gengæld fuld valuta for øjet.

Brugt i naturmedicin
Naturens vilde stedmoderblomster har langt tilbage i tiden været brugt i naturmedicin og  ikke mindst i Rusland har stedmoderblomsten indgået i naturmedicinen –  bl.a. mod lungebetændelse og sågar kræftsygdomme.

Almindelig Stedmoder vokser vildt over hele landet. Brug den som pynt i madlavningen.

Kilder: Helsenyt.com, Nordens Flora/Nylén og Løjtnant, IcanGarden.com.

 

ANNONCE
Annonce

Seneste artikler

ANNONCE
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close