Boganmeldelse: Danmarks Havalger

Lignende artikler

De danske havalgers forunderlige verden

Forsiden af bind 2, Danmarks Havalger.

Læst af naturskribent Søren Olsen.

Man møder ofte havalger som brunlige tangdynger på stranden, men studerer man dem ude i vandet, opdager man, hvor smukke og farverige de egentlig er. Og når de kommer under et mikroskop, viser de sig at være utrolig komplekse og forskellige. Desuden er havalger sunde at spise. De er fulde af proteiner, vitaminer, mineraler, kostfibre og umættede fedtstoffer. Der er altså mange gode grunde til at kigge nærmere på disse planter, der er ukendte for mange.

Tobindsværket ”Danmarks Havalger” er den mest omfattende danske algeflora til dato. Her beskrives 165 rødalger, 125 brunalger og 83 grønalger med en masse detaljerede fotos og en omtale af hver arts udseende, bygning, formering og livshistorie, årstidsvariation og voksested. De større arters generelle udseende er illustreret med billeder af herbarieark, mens utallige mikrofotos viser detaljer, som for eksempel formeringsorganer, og de små arter.

Indledningsvis findes oplysninger om generelle forhold: dansk algeforsknings historie, algernes vækstbetingelser og årstidsvariationer, deres bygning og vækst og de særlige træk og strukturer, som kendetegner og adskiller rødalger, brunalger og grønalger. Også systematikken, navngivningen og håndbogslitteraturen behandles. Der er også vejledning i, hvordan man indsamler alger og presser dem til herbarier, og hvordan man fremstiller mikroskopiske præparater og dyrker algekulturer. Desuden er der bestemmelsesnøgler til slægterne, og under slægterne er der bestemmelsesnøgler til de enkelte arter.

Et opslag i Danmarks Havalger.

De to forfattere er begge uddannet cand.scient. med speciale i marine makroalger, og de har mange års erfaring både med videnskabelige undersøgelser og undervisning ved havbiologiske kurser på Aarhus og Københavns universiteter.

Ruth Nielsen & Steffen Lundsteen: Danmarks Havalger, 874 sider, 500 kr., Kan købes her: Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab.  

Featured billede: Forsiden af bind 1, Danmarks Havalger.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,114FansLike
2,498FølgereFølg

Seneste artikler

Boganmeldelse: På sheltertur

På sheltertur. En guide til nære oplevelser i naturen. Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg Friluftsliv har fået et stigende tag i den danske befolkning....

Naturen i december

December er årets mørkeste tid og dog også måneden, hvor mørket vender og dagene langsomt begynder at tiltage i længde. December er opkaldt efter...

Lav nemt selv brændte mandler over bål eller grill.

Brændte mandler hører normalt julen til, selvom de er lækre året rundt. Den traditionelle juleknas tilberedes ofte udendørs på markeder eller ved boder på...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close