Norge vil 20-doble produktionen af tang til bl.a. spisebrug!

Lignende artikler

Sukkertang bruges flere steder i verden i madlavningen. Foto: Loyna CC BY-SA 2,5
Sukkertang bruges flere steder i verden i madlavningen. Foto: Loyna CC BY-SA 2,5

Det er bl.a. den voksende efterspørgsel af tang som har fået de norske forskere til at se på mulighederne for en større produktion. I dag produceres der årligt 30 millioner tons tang på verdensplan. Ifølge norske forskere kan Norge producere 20 millioner tons tang allerede i 2050.

Samproduktion af laks og alger.
Ifølge ledende forsker Alexander Handa ved SINTEF Fiskeri og Akvakultur, kan over halvdelen af de 20 millioner tons tang produceres i landbrugsområder.
I et område på størrelse med en foldboldbane, kan dyrket tang give 25 tons tørstof. Sammenligner man med korn, vil udbyttet kun være 4,5 tons korn på samme areal.

Alger, som tang er, kan både anvendes til menneskeføde, foderingredienser til dyr og til energi. Over halvdelen af det foder som laksene spiser, udskilles igen som afføring. Da laksegødning er effektiv næring til alger, forsøger flere store laskeproducenter nu en samproduktion af alger og laks. Det skriver Forskning.no.

Økonomisk og miljømæssig gevinst.
Større udbytte per areal er ikke det eneste positive ved dyrkning af tang. Ifølge Alexander Handa kan dyrkning af tang også have en positiv indvirkning i de områder i Norge som er udpeget til mere akvakultur, da lakseproduktionen ønskes femdoblet.
Alger har evnen til at indfange CO2 og binde store mængder af kvælstof og fosfor. Derudover vil en øget tangproduktion kunne reducere importen af Soja fra Sydamerika. Dertil kommer også lavere CO2-udledning fra transport.

Det vurderes, at en produktion på 20 millioner tons som forskerne mener er potentialet, vil give en årlig værditilvækst på 40 milliarder norske kroner.
MR/

Kilde: Forskning.no

 

Seneste artikler

Ja, tak til normal sommertid om vinteren!

Natur- og friluftsfolk vil bevare sommertid - gerne året rundt. Svenskerne og nordmændene er overvejende enige: Skrot mørketiden. Havemøblerne frem - uret frem. Havemøblerne tilbage...

Derfor får efterårsskoven røde og gule farver

Vejret påvirker skovens høstfarver. De danske løvskove kan være et farveorgie i efteråret med oktober som højsæson inden bladene smides. Afhængig af træart og vejrforhold...
ANNONCE
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close