Australsk øgle skifter køn når det bliver varmt

Lignende artikler

Foto: Christopher Watson, CC BY-SA 3.0, Wikimedia.
Foto: Christopher Watson, CC BY-SA 3.0, Wikimedia.

Den australske skæg-agame (Pogona vitticeps) er en øgle, der lever i Austaliens vestlige Queensland. Forskere fra Canberras Universitet har nu opdaget at arten kan imødegå trusler fra stigende temperaturer og klimaforandringer ved at danne flere hunner, der kan producere flere æg – og dermed bedre sikre artens overlevelse.

Æg, der udsættes for temperaturer over 32 grader C udvikler sig overvejende kun til hunner. Fostre, der har han-kromosomer, kan ved varmeeksponeringen ændre sig til hunner.
Forskerne konstaterede ved laboratorieundersøgelser af nogle af øglerne havde han-kromosomer, men faktisk var hunner. Ydermere viser resultaterne at øgler født med han- kromosomer, der udvikler sig til hunner, er i stand til at producere dobbelt så mange æg som normale hunner. Resultaterne er fornyligt rapporteret i tidsskriftet Nature.
/JN

Kilde: natureworldnews.com

Seneste artikler

Kæmpe genprojekt afdækker fuglenes evolution siden dinosaurerne

Forskere fra bl.a. Københavns Universitet er i færd med at kortlægge alle fugles genetiske arvemateriale, der skal afsløre fuglenes evolution siden dinosaurerne. Fuglene udviklede...

Motion gør dig stærkere mod corona

Undersøgelser viser at motion styrker din krops forsvarslinjer mod virus. Endnu en grund til at spænde vandrestøvlerne på og tage ud på tur. Af Marianne...
ANNONCE
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close