Maj-gøgeurten blomstrer

Lignende artikler

Maj-gøgeurten er en af vores kraftigste gøgeurter.
Maj-gøgeurten er en af vores kraftigste gøgeurter.

Majgøgeurten – en af vores største orkideer.

Gøgeurterne hører blandt de smukkeste, danske orkideer -og Majgøgeurten (Dactylorhiza majalis) er ingen undtagelse. Som navnet antyder blomstrer den i slutningen af maj og ind i juni. Man finder den især på fugtige enge og i moser. Gerne hvor grundvandet er rig på næring og kalk.
Majgøgeurten er i regelen en kraftig gøgeurt og kan blive op til 40 cm høj. Denne smukke orkide hører derved blandt vores højeste orkideer – og er tilmed en af de almindeligste arter og kan findes over det meste af landet. På den såkaldte rødliste, der kategoriserer sjældne og truede plante- og dyrearter i Danmark, har maj-gøgeurten fået karakteren “ikke truet” (LC, leasat concern). Majgøgeurten er dog, som alle vores orkideer, fredet og må ikke graves op, plukkes eller ødelægges.

Maj-gøgeurten blomstrer fra medio maj til ind i juni. Den har kraftig stængel og normalt plettede blade.
Maj-gøgeurten blomstrer fra medio maj til ind i juni. Den har kraftig stængel og normalt plettede blade.

Gøgeurten har en usynlig, underjordisk partner.
Der er desværre stadig nogle, der fristes af at grave vilde orkideer op i naturen for efterfølgende at plante dem i haven derhjemme. Det er dog en ganske dårlig ide af flere årsager. Gøgeurten har nemlig en usynlig, men livsvigtig samarbejdspartner. Nede i jorden, der hvor den vokser, er orkideen afhængig af nogle særlige svampe.
Allerede fra orkideens frøstadie er samarbejdet med svampen livsvigtig, hvor frøet får næring fra svampen. Det spirende orkidefrø har næsten ingen oplagsnæring og bliver kun til noget, hvis det hurtigt kan finde en svamp af “samarbejde” med. Fænomenet kaldes også for mykorrhiza.
Graves orkideen op og flyttes bliver den således let adskilt fra sin underjordiske partner og risikerer at dø.

Se naturvejleder Sabine Jensen fortælle om bl.a. maj-gøgeurt i videoen herunder:

/JN

Kilder: Naturstyrelsen, Fugleognatur.dk

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,115FansLike
2,501FølgereFølg

Seneste artikler

Gråsisken på gennemrejse

Med ét bliver trækronerne levende. Finkefugle i hundredetal går synkront på vingerne henover birkesumpen. Det er gråsiskener fra nord på gennemrejse! Af Marianne Riis Vi...

Boganmeldelse: På sheltertur

På sheltertur. En guide til nære oplevelser i naturen. Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg Friluftsliv har fået et stigende tag i den danske befolkning....

Naturen i december

December er årets mørkeste tid og dog også måneden, hvor mørket vender og dagene langsomt begynder at tiltage i længde. December er opkaldt efter...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close