Verdens største havreservat skal ligge ved Antarktis!

Kejserpingvin ved Antarktis. Foto: Christopher Michel CC BY 2,0, Wikimedia
Kejserpingvin ved Antarktis. Foto: Christopher Michel CC BY 2,0, Wikimedia

Efter flere års forhandlinger er 24 lande og EU endelige blevet enige om at oprette verdens største maritime beskyttelseszone i Rosshavet ved Antarktis.

Fiskeri forbudt i 35 år.
Det er medlemmerne af kommissionen for Bevarelse af Antarktis Maritime Levende Ressourcer (CCAMLR) som efter flere års uenigheder har indgået aftalen. En aftale som blandt andet indebærer et forbud mod fiskeri i cirka to tredjedele af det samlede areal som er over 1,55 millioner kvadratkilometer eller det der omkring svarer til 36 gange arealet af Danmark.
Det er særligt New Zealand og USA som har presset på for at få aftalen i stand, men særligt Rusland har været imod. Russiske fiskefartøjer har især haft en del fangst af isfisk i området.

Unikt dyreliv.
Antarktis og ikke mindst Rosshavet har et helt unikt dyreliv og et af de mest intakte økosystemer i verden. Det anslås, at op mod tre fjerdedele af de næringsstoffer, der er med til at understøtte livet i resten af verdenshavene produceres i Det Sydlige Ishav. Antarktis er hjemsted for over 10.000 dyrearter her i blandt pingviner, isfisk, hvaler og sæler.
En talsmand fra New Zealands regering oplyser, at der med den nye aftale er opnået enighed blandt alle 25 medlemmer af CCAMLR og at aftalen skaber en god balance mellem bæredygtigt fiskeri, beskyttelse af havet samt videnskabelige interesser.
Danmark er ikke selvstændig medlem af CCAMLR, men medlem i kraft af EU som er et af medlemmerne i kommissionen.
MR/

Kilde: dr.dk

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE